Alexei Navalnîi a fost înmormântat
Externe 1 martie 2024, 20:13 | 218

Alexei Navalnîi a fost înmormântat astăzi la Moscova. Mii de oameni au venit la biserică și la cimitir pentru a-i aduce omagiu, înfruntând perspectiva unor arestări. Susținătorii lui Navalnîi îl acuză pe Vladimir Putin că și-a ucis principalul critic, scrie AFP. Oamenii au scandat „Rusia - fără Putin”.

Înainte de înmormântare, susținătorii liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi au format cozi lungi lângă biserică. Oamenii au scandat „Navalnîi” în timp ce sicriul său a fost scos dintr-o mașină la sosirea la Biserica Icoanei Maicii Domnului. Autoritățile ruse au înconjurat biserica și cimitirul cu garduri metalice. Zeci de vehicule de poliție au fost parcate în apropiere, fiind detașat un număr mare de polițiști. Kremlinul a atenționat că orice adunare neautorizată pentru înmormântarea lui Navalnîi ar încălca legea. Printre cei veniţi să-şi ia rămas bun de la Navalnîi, sfidând avertismentele autorităţilor, pot fi observaţi oameni de toate vârstele.

Alții s-au temut, însă de consecințe și au venit ieri la cimitirul Borisov din Moscova.

Mai multe camere de supraveghere şi alte dispozitive care pot servi drept inhibitori ai semnalului de internet şi de telefonie mobilă au fost amplasate pe stâlpii de iluminat de la cimitir. Poliția a blocat mulțumea imensă de oameni, care spera să intre în cimitir, scrie AFP.

Prin purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, Kremlinul a declarat că nu are nimic de spus rudelor lui Alexei Navalnîi în ziua înmormântării. Văduva lui Alexei Navalnîi, Iulia, a scris un mesaj pe Twitter în timpul înmormântării în care i-a mulțumit pentru 26 de ani de fericire absolută.

Acum o săptămână, mama lui Alexei Navalnîi, Ludmila, spunea că autoritățile o amenință și vor să-i îngroape fiul în secret. De câteva zile, echipa opozantului a vorbit despre obstacolele ivite în organizarea înmormântării. Inițial, toate agenţiile de pompe funebre au refuzat să fie implicate. Apoi, apropiaţii politicianului nu l-au putut înmormânta pe Navalnîi pe 29 februarie, ziua aleasă iniţial de familia opozantului rus pentru a coincide cu discursul lui Putin despre starea naţiunii, deoarece nimeni nu a dorit să sape un mormânt.

Alexei Navalnîi avea 47 de ani și ispăşea o pedeapsă pentru presupus extremism. După moartea sa, despre care echipa lui Navalnîi spune că este responsabilă Putin, instanțele ruse au condamnat zeci de persoane care au organizat manifestații în amintirea lui Navalnîi la pedepse scurte de închisoare pentru încălcarea legilor stricte anti-protest ale Rusiei.

Opinia ta contează. Comentează!