Image-Description
Statele Unite au retras din România cel mai avansat sistem mobil anti-rachetă - THAAD
Externe 8 septembrie 2019, 12:20 | 7332

Statele Unite au retras din România cel mai avansat sistem mobil anti-rachetă - THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) adus în ţara noastră în luna aprilie pentru perioada în care sistemul balistic de la Deveselu a trecut printr-un proces de mentenanţă şi îmbunătăţire a componentelor, proceduri efectuate conform planificării.

Sistemul THAAD adus în România este parte a 69th Air Defense Artillery Brigade, 32nd Army Air and Missile Defense Command, Fort Bliss (Texas)..

Potrivit army.mil şi defence-blog.com sistemul THADD a fost mutat din România în Germania.

"Desfășurarea THAAD în România este un succes care demonstrează angajamentul nostru de a sprijini aliații și misiunea permanentă de apărare a rachetelor balistice NATO”, a declarat generalul de brigadă Gregory Brady, comandantul Comandamentului 10 de apărare aeriană şi antirachetă. „Apărarea împotriva rachetelor este o activitate vitală pentru apărarea colectivă a Europei și este una dintre prioritățile militare ale Statelor Unite. Această desfășurare  [în România - n. RD] arată că suntem pregătiți să menţinem forțe de apărare credibile și de apărare împotriva rachetelor atunci când este nevoie. "

„A avea oportunitatea de a face parte din ceva istoric este unul dintre avantajele pe care le avem în armată”, a declarat pentru Army.mil subofiţerul de comandă James Redd. „Aducerea THAAD în România pentru prima dată și plasarea capabilităților sale în arhitectura de apărare propriu-zisă anti-aeriană este unică. Este o onoare să fii parte a acestei realizări. " - a precizat subofiţerul american pentru army.mil.

„Lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului și nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia", a informat MApN la începutul aprilie, menționează Radio România Actualități.

Opinia ta contează. Comentează!