Viorel Bârca, zece ani de închisoare
Justiţie 29 ianuarie 2024, 20:10 | 683

Fostul președinte interimar al Băncii de Economii, Viorel Bârca, a fost condamnat astăzi la zece ani de închisoare cu executare, într-un episod din dosarul „Frauda Bancară”. Acesta urmează să-și ispășească pedeapsa într-un penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în domeniul financiar-bancar pe un termen de cinci ani. Informația a fost confirmată pentru Jurnal TV de procurorul anticorupție Victor Munteanu. Viorel Bârca a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii de delapidare a averii străine în proporții deosebit de mari și în interesul unui grup criminal organizat. Decizia este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.

Cauza penală respectivă a fost disjunsă din dosarul „Frauda Bancară”. Este vorba despre episodul privind sustragerea, în perioada 2013-2014, a sumei de 100 de milioane de dolari, de la Banca de Economii, de către un grup criminal din care făceau parte persoane publice, persoane cu funcții de demnitate publică, dar și persoane fizice și juridice.

COMUNICATUL PROCURATURII ANTICORUPȚIE: "În perioada iulie 2013 – septembrie 2014, condamnatul deținând funcția de președinte interimar al Băncii de Economii, având atribuții de organizare a activității băncii și de asigurare a utilizării raționale a fondurilor financiare ale Băncii de Economii, a falsificat șapte ordine SWIFT (ordine de plată efectuat prin sistemul internațional de plăți) și a sustras din instituția financiară mijloace bănești în sumă de 100 de milioane de dolari SUA."

Totodată, instanța a admis acțiunea civilă și a dispus încasarea din contul condamnatului în beneficiul Băncii de Economii, în proces de lichidare, a prejudiciului material în sumă de 100 de milioane de dolari, convertiți în moneda națională, cu aplicarea cursului oficial al leului moldovenesc valabil la data executării sentinței. La fel, instanța a menținut sechestrul pe jumătate din bunurile ce-i aparțin condamnatului în valoare de aproximativ aptru milioane de lei. De asemenea, au fost încasate din contul condamnatului în beneficiul statului cheltuieli judiciare în sumă de peste 32 de mii de lei. Sentința poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile. Judecarea cauzei a durat trei ani, iar inculpatul Viorel Bârca nu și-a recunoscut vinovăția în comiterea infracțiunii.

Opinia ta contează. Comentează!