Ambasada României de la Kiev este "pe deplin funcţională", a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu
Externe 16 februarie 2022, 15:40 | 474

Ambasada României de la Kiev este "pe deplin funcţională", a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Potrivit ministrului, nu este nevoie de o reducere suplimentară a personalului, iar toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene la Kiev au aceeaşi logică de funcţionare. Bogdan Aurescu a fost audiat astăzi în comisiile pentru politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor privind evoluţiile de securitate din bazinul Mării Negre.

BOGDAN AURESCU ministrul român de Externe: "Am finalizat procedura de returnare în România a membrilor de familie ai personalului diplomatic la Ambasada României de la Kiev şi de la Consulatul general de la Odesa. Celelalte două misiuni consulare care sunt la Solotvino şi, respectiv, la Cernăuţi nu au fost vizate de această măsură pentru că nu este nevoie, sunt regiuni care prezintă un grad mai mare de securitate. Nu este nevoie în acest moment de o reducere suplimentară a personalului şi este important să dăm acest mesaj unitar la nivelul statelor membre ale UE. Toate ambasadele statelor membre ale UE la Kiev au aceeaşi logică de funcţionare în acest moment."

Potrivit lui Bogdan Aurescu, în Ambasada României la Kiev sunt acum 15 oameni, iar ambasada este pe deplin funcţională.

Rusia trebuie "să ia măsuri concrete şi tangibile" care să dovedească o scădere a tensiunilor în legătură cu Ucraina, care "ameninţă pacea şi securitatea în Europa", a îndemnat miercuri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de AFP şi Reuters.

Marţi, Moscova a anunţat o retragere parţială a militarilor săi desfăşuraţi de două săptămâni la frontierele Ucrainei, un semnal de detensionare după două luni de temeri privind o invazie iminentă a Rusiei. Europenii şi americanii aşteaptă însă în continuare dovada unei retrageri militare ruse de amploare, declarându-se de un optimism prudent.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, s-a arătat circumspect astăzi faţă de anunţul privind o retragere a forţelor ruse din Crimeea, subliniind că acesta trebuie mai întâi "verificat". Ministerul Apărării din Rusia a anunţat miercuri că unităţile care şi-au încheiat manevrele militare în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, se întorc în cazărmile în care sunt încartiruite cu titlu permanent.

Sunt poate semne încurajatoare, dar pe de altă parte sunt şi semne îngrijorătoare", a mai declarat Josep Borrell, referindu-se la apelul Rusiei la recunoaşterea teritoriilor separatiste din estul Ucrainei.

JOSEP BORREL șeful diplomaţiei UE: "Rusia se joacă. Într-o zi ne spune că este posibil orice, că va reveni la masa negocierilor, iar în altă zi trimite o escadră în Marea Neagră."

"Niciun singur soldat" rus nu va rămâne în Republica Belarus după încheierea exerciţiilor militare comune de pe teritoriul belarus, a declarat astăzi ministrul de externe al acestei republici, Vladimir Makei.

VLADIMIR MAKEI ministrul belarus de externe: "Niciun singur soldat, niciun singur echipament rus nu va rămâne pe teritoriul Belarus după manevrele militare cu Rusia. Despre acest lucru a anunțat anterior și Alexandr Lukașenko, și s-a vorbit în cadrul ședințelor OSCE."

Președintele american Joe Biden a ținut un discurs prin care a transmis o actualizare a situației din Ucraina și Rusia. Acesta a spus că Statele Unite sunt pregătite să răspundă Rusiei în cazul în care va fi un atac asupra Ucrainei. De asemenea, Biden anunță că Vestul este unit împotriva unei agresiuni asupra Ucrainei.

JOE BIDEN președintele SUA: "Ministerul de Apărare din Rusia a raportat că își retrage unele forțe militare. Ar fi bine. Dar, deocamdată, nu suntem convinși că unitățile militare se întorc la bazele lor. Mai mult, analiștii noștri susțin că acestea rămân pe poziții. Rămâne valabil faptul că Rusia are 150 de mii de trupe care încercuiesc Ucraina și Belarusul de-a lungul frontierei. Invazia rămâne posibilă."

Secretarul de stat Antony Blinken a cerut marţi, în cadrul unei noi convorbiri telefonice cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, o ''dezescaladare verificabilă, credibilă şi semnificativă'' la graniţa cu Ucraina, potrivit unui comunicat citat de AFP. La rândul său, Serghei Lavrov i-a cerut omologului său american n un dialog pragmatic asupra securităţii în Europa, notează AFP şi Reuters.

Opinia ta contează. Comentează!