Image-Description
Ex-ministra Finanțelor: Acest guvern se ghidează de principiul: după noi și potopul
Economic 19 noiembrie 2019, 12:35 | 2470

Fosta ministră a finanțelor, Natalia Gavrilița, susține că cinci dintre cele șapte „inițiative sociale” anunțate în comun de președintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, au fost planificate de Guvernul Maiei Sandu. Doar că, din cauza caracterului populit al celorlalte două inițiative, actualul Guvern riscă să nu aibă cu ce le plăti pe toate.

Potrivit Nataliei Gavrilița, este vorba despre dubla indexare și cei 700 de lei pentru pensionari.

„Este important de menționat că majoritatea din programele sociale anunțate, de fapt, sunt din bugetul solidarității, propus de Guvernul Sandu, atât creșterile salariale cu 10%, cât și creșterea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei, creșterea indemnizației pentru veterani de la 100 la 300 de lei. Și ne pare rău că nu s-au regăsit și alte programe sociale pe care le-am propus, cum ar fi: ajutor la contor pentru susținerea pensionarilor cu venituri mici la plata energiei energice. Totuși nu este clar cum vor fi finanțate aceste cheltuieli, pentru că în bugetul solidarității am propus o modalitate sustenabilă, realistă de finanțare a acestor programe”, a declarat Natalia Gavrilița într-un interviu pentru Europa Liberă.

Fosta șefă de la Finanțe spune că au fost făcute toate calculele de impact, au fost propuse programele care erau posibile și au fost propuse surse de finanțare, printre acestea fiind și cele 40 de milioane de euro – a treia tranșă de asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene, o sută de milioane de euro împrumut planificat din partea României și 50 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale.

„Acum, dacă vor fi implementate toate programele sociale propuse de acest Guvern PSRM-PDM, șansele ca aceste resurse să vină se reduc, practic, la zero. Deja Guvernul României a spus că nu va oferi împrumutul bilateral. Odată cu implementarea unor acțiuni populiste și care distorsionează sistemul de pensii, cum ar fi indexarea, să vedem cum va fi făcută, pentru că noi aveam niște propuneri cum s-ar putea face în mod realist, dar nu cred că acest guvern este capabil să propună o alternativă realistă, de aceea este foarte clar că acest guvern se ghidează de principiul: după noi și potopul și că guvernul, probabil, se va împrumuta din sectorul privat, din sectorul bancar, astfel închizând posibilitățile pentru întreprinderi mici și mijlocii și pentru sectorul real să acceseze resurse financiare sau, cel puțin, limitând posibilitățile pentru sectorul privat”, explică Natalia Gavrilița.

Fosta ministră spune că, într-adevăr, pensiile trebuie mărite, dar într-un mod sustenabil, nu cu astfel de programe unice înainte de alegeri. În ceea ce privește acordarea celor 700 de lei pensionarilor de sărbători, Natalia Gavrilița spune că este un program de aproximativ 400 de milioane.

„Dubla indexare nu știu în ce mod va fi implementată și de aceea îmi este greu să spun cum au calculat impactul, dar eu presupun că, de asemenea, vor fi tăiate programe noi pe care le-am prevăzut pentru ministere. Aceste programe noi erau în valoare de 1 miliard 500 de milioane de lei și printre aceste programe, de exemplu, se numărau programe pentru asistența juridică garantată de stat, programe sociale pentru copiii care au fost victime sau martori ai infracțiunilor, programe ce țin de extinderea tehnologiilor informaționale, deci, programe care ar fi dus la dezvoltarea unor politici sectoriale”, a notat ex-ministra.

Opinia ta contează. Comentează!