Forumul de afaceri „Kazahstan-Moldova”
Economic 16 iunie 2023, 15:50 | 591

Autoritățile din Republica Moldova și cele din Kazahstan își vor intensifica cooperarea bilaterală în mai multe domenii, în special infrastructură, energetică și agricultură. „Moldova poate deveni o platformă atractivă, iar pe parcursul acestui an aici ar putea veni mai mulți investitori kazahi”, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în cadrul forumului de afaceri „Kazahstan-Moldova, noi oportunități”, desfășurat pe 14 iunie la Chișinău.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: "Noi le-am prezentat colegilor și oamenilor de faceri din Kazahstan oportunitățile pe care le au în Republica Moldova. Avem un avantaj foarte mare, pentru că Republica Moldova și Kazahstan nu sunt țări concurente. Aici vorbim despre o țară care se află în centrul Asiei și Moldova, care este o țară din Europa. Avem foarte multe lucruri în comun pentru o dezvoltare bilaterală. A fost prezentat un proiect de investiții în fabrica de sticlă din Moldova. Când vor veni investitorii la noi în țară le vom explica în detaliu despre producerea sticlei."

La rândul său, ambasadorul Kazahstanului în Republica Moldova, Almat Aidarbekov, a atras atenția că acest eveniment se desfășoară pentru prima dată și și-a exprimat speranța că va servi drept platformă pentru realizarea potențialului cooperării moldo-kazahe, dar și pentru desfășurarea următoarei ședințe a Comisiei Mixte Interguvernamentale pentru Cooperare Economică, planificată să aibă loc la Astana.

ALMAT AIDARBEKOV, ambasadorul Kazahstanului la Chișinău: "Kazahstan și Moldova pun un preț mare pe relațiile bilaterale, iar acest forum a fost organizat pentru a discuta despre domeniul de afaceri, despre investiții și despre situația economică dintre cele două țări. Cred că acest forum va facilita o relație mai bună între cele două popoare."

În cadrul discuțiilor a fost acordată o atenție deosebită viitoarelor investiții în domeniul agroindustrial.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: "Potențialul pieței din Moldova pentru investitorii din Kazahstan este unul foarte mare și credem că după acest forum vom spori schimbul de mărfuri, dar și investitorii locali care își doresc să investească pe piața din Asia și invers. Vom dezvolta relațiile noastre bilaterale și schimbul de mărfuri."

La eveniment a participat și ministrul kazah al Agriculturii, care a vorbit despre dezvoltarea sectorului agroindustrial din Kazahstan, despre potențialul investițional al acestui domeniu, dar despre sprijinul statului și scutirea de taxe pentru întreprinderile care activează în agricultură. Reprezentanții mediului de afaceri din ambele țări au prezentat proiecte privind oportunitățile investiționale și perspectivele de cooperare. Aceștia au spus că intenționează să-și intensifice activitățile în Kazahstan și Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!