Liderii UE cer ca negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova să înceapă fără întârziere
Social 22 martie 2024, 15:48 | 272

Liderii Uniunii Europene au cerut în declarația finală a summitului de la Bruxelles ca negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina să înceapă fără întârziere, iar cadrul acestor negocieri propus de Comisia Europeană să fie adoptat rapid. Între timp, Republica Moldova rămâne restanțieră la capitolul reformării justiției. Este singura recomandare a blocului comunitar care nu a fost dusă până la capăt, deși eforturile Chișinăului sunt apreciate la Bruxelles, spune viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

CRISTINA GHERASIMOV, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: "Nu este un regres pentru noi, dar este o întârziere în cadrul acestui proces. Am dat toate asigurările că lucrăm pe intern să accelerăm procesul de Vetting și numirea judecătorilor pentru CSJ și, după cum am menționat și doamna Mihailov Moraru, în următoarele săptămâni urmează să demarăm un nou concurs pentru poziția de procuror general."

Autoritățile de la Chișinău își doresc o adoptare cât mai rapidă a cadrului negocierilor de aderare și organizarea în perioada imediat următoare a primei conferințe interguvernamentale care să marcheze oficial lansarea negocierilor cu Bruxelles-ul. Întrebată când ar putea fi dat startul oficial al negocierilor, Cristina Gherasimov ne-a spus că există o serie de pași care trebuie făcuți până atunci, iar întreaga procedură ar putea dura un an și șase luni.

CRISTINA GHERASIMOV, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: "După ce terminăm cu prezentările legislației europene la care participăm în aceste luni la Bruxelles, urmează următoarea etapă în care noi ne prezentăm legislația națională și care sunt diferențele între legislația noastră și legislația europeană. După aceste prezentări, urmează, Comisia Europeană să elaboreze acele rapoarte de evaluare per capitol, care ne va spune foarte clar la ce capitole avem restanțe."

Coordonarea strategică a procesului de negocieri va fi realizată de Comisia Națională pentru Integrarea Europeană, iar subiectele relevante acestui proces vor fi examinate și aprobate de Guvern. Totodată, pentru a asigura transparența și controlul parlamentar, Legislativul va fi informat periodic despre evoluțiile negocierilor și va fi consultat înainte de pozițiile negocierilor pe capitole, a menționat Cristina Gherasimov.

Opinia ta contează. Comentează!