Artiști în industria creativă vor să dea „o nouă suflare” muzeelor din Republica Moldova
Cultură 21 martie 2023, 19:54 | 1153

Discuții cu personalități istorice și călătorii virtuale în timp. Sunt câteva idei prezentate astăzi de mai mulți artiști în industria creativă, care ar fi în măsură să dea ”o nouă suflare muzeelor”. Inițiativele au fost analizate de un juriu, iar pentru cea mai ingenioasă este prevăzut un premiu - 20 de mii de euro. Proiectul „Muzeele Viitorului” este implementat de Asociația Industriilor Creative, cu sprijinul USAID, al guvernelor Suediei și al Marii Britanii.

SERGIU PRODAN, ministrul al Culturii și Cercetării: "Acest exemplu care îl dau muzeele astăzi, oferind tinerilor creatori posibilitatea să se manifeste, ar putea fi preluat de orice domeniu economic și îl poate aplica. Nu există latura economiei naționale, care s-ar putea trece și fără industriile creative."

DINA STĂVILĂ, creator: "Dorim să prezentăm un proiect, în colaborare cu Muzeul de Etnografie, care ar însemna o proiecție 360, interactivă, pe simbolul care stă în centrul muzeului, Pomul Vieții."

Pentru Muzeul de Istorie, creatori îți doresc să fie realizate discuții virtuale cu mai multe personalități.

DUMITRU GANGALIUC, creator: "Poți să-i pui o întrebare lui Ștefan cel Mare, de exemplu. Asta încercăm să aducem la viață și prin intermediul inteligenței artificiale noi combinăm portretele, imaginile domnitorilor, le aducem la viață."

Responsabilii de la muzeul din Taraclia spun că datorită noilor tehnologii vor putea restaura fotografiile vechi aduse de către locuitori.

TATIANA NECHIT, director al Muzeul patrimoniului cultural din Taraclia: '"Toate fotografiile sunt în original, însă foarte multe sunt în stare proastă. Unele fragmente au dispărut. Oamenii ne-au dăruit foarte multe fotografii, în original."

Cu idei inovative au venit și producătorii de vinuri.

ALECU DELEU, producător: "Creăm cu această ocazie un nou produs. Invităm publicul, cunoscătorii de vinuri, oamenii activi, care le plac călătoriile.Noi vrem ca ei să interacționeze cu vinăria. Să încerce să-ți prepare vinul nor."

Specialiștii în artă susțin că tehnologiile ajung mai târziu în instituțiile de cultură.

SERGIU ARDELEAN, expert internațional în artă: "Nu doar în Moldova, dar și în toată Europa, instituțiile au o mare problemă de a înțelege aceste tehnologii. De obicei, timpul în care se dezvoltă proiectele durează până la trei ani, iar în acest timp apar alte tehnologii noi."

În cadrul concursului de idei inovative s-au înscris nouă vinării, 23 de muzee și 100 de artiști din industria creativă. Proiectul „Muzeele Viitorului” este implementat de Asociația Industriilor Creative, cu sprijinul USAID, Guvernul Suediei și Mariei Britanii.

Opinia ta contează. Comentează!