Charles Michel s-a deplasat azi la Kiev, unde va discuta cu Volodimir Zelenski
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a deplasat azi la Kiev, unde va discuta cu Volodimir Zelenski, care a cerut accelerarea livrărilor de armament. Această vizită intervine în ajunul unei reuniuni la Ramstein a grupului de contact pentru Ucraina, ce reuneşte circa 50 de ţări în frunte cu Statele Unite. Discuţiile vor viza coordonarea ajutorului pentru Ucraina şi în special furnizarea de blindate grele şi de sisteme moderne de apărare antiaeriană. ”Ucrainenii luptă pentru pentru pământul lor, pentru viitorul lor și al copiilor lor, dar luptă și pentru valorile comune europene”, a subliniat Charles Michel.
CHARLES MICHEL președintele Consiliului European: "Ei au nevoie de sprijinul nostru și îl merită pe deplin. Vom discuta cu președintele Zelenski și echipa lui despre măsuri concrete, pe care le putem întreprinde pentru a ne asigura ca Ucraina să fie mai puternică."
Președintele Consiliului European a precizat că va discuta la Kiev şi cu prim-ministrul Denis Şmîhal, precum şi cu membri ai parlamentului ucrainean.
Aliaţi din cadrul NATO au promis Kievului "un sprijin sporit cu arme mai grele şi mai moderne" pentru a contracara ofensiva Rusiei.
Regatul Unit a promis deja 14 tancuri grele Challenger 2, iar Polonia s-a declarat gata să trimită 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană, dacă Berlinul autorizează re-exportarea lor spre Ucraina, notează AFP.
În același timp, Departamentul american al Apărării din Statele Unite a cerut forţelor sale staţionate în Coreea de Sud să pună la dispoziţie echipamente pentru a ajuta Ucraina în războiul împotriva Rusiei, a anunţat joi armata Statelor Unite, relatează Reuters. "Acest lucru are impact zero asupra operaţiunilor noastre şi capacităţii noastre de a pune în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra aliatul, Republica Coreea", a subliniat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al forţelor americane din Coreea de Sud, Isaac Taylor.
Forţele americane din Coreea de Sudau un efectiv de circa 28 de mii 500 de militari.
Nu au fost comunicate alte detalii privind tipul de armament ce ar urma să fie livrat şi cât anume s-a solicitat sau a fost transferat deja. Politica Seulului este de a nu livra arme letale Ucrainei. Coreea de Sud a încercat să evite divergenţele cu Rusia, atât din raţiuni economice cât şi având în vedere influenţa pe care o poate exercita Moscova în privinţa Coreei de Nord.
Un oficial american a afirmat în noiembrie că Washingtonul discută cu Coreea de Sud achiziţia de proiectile de artilerie pentru a fi trimise în Ucraina, cu toate că Seulul insistă ca Statele Unite să fie beneficiarul final al acestora, scrie Reuters, citat de Agerpres.