Republica Moldova a devenit parte a Mecanismului european de Protecție Civilă
Social 29 septembrie 2023, 15:39 | 401

În caz de incendii, cutremure sau inundații, salvatorii și pompierii din Republica Moldova vor fi ajutați de colegii din occident, în baza Mecanismului european de Protecție Civilă. Un acord în acest sens au semnat astăzi ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Republica Moldova a beneficiat de Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene pentru a face față strămutărilor pe scară largă declanșate de invazia Rusiei în Ucraina, a subliniat oficialul de la Chișinău.

ADRIAN EFROS el, ro, ministrul de Interne: "Astăzi țara noastră este cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană, pentru că alături de noi, la necaz, la dezastre, vor fi nu doar salvatorii și pompierii din Moldova, dar și cei din UE."

Mecanismul de Protecție Civilă va deveni mai puternic datorită contribuției Republicii Moldova, a subliniat la rândul său comisarul european pentru gestionarea crizelor.

JANEZ LENARCIC, comisarul european pentru gestionarea crizelor: "Sper foarte mult ca steagul Republicii Moldova să fie arborat alături de steagurile altor țări, care sunt parte la acest mecanism. Aștept să văd acțiuni la nivel european."

Salvatorii și pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență salută semnarea acestui acord.

PETRU DARIE, șef adjunct al Detașamentului căutare-salvare nr.1: "Republica Moldova va fi pregătită pe toate tipurile de misiuni. Dacă până în prezent salvatorii se pregăteau doar pe domeniul riscurilor din țara noastră, acum vom avea șansa li experiența să dobândim și să însușim practici pentru alte tipuri de misiuni."

DUMITRU POLȘCIN, șef al Serviciului de gardă Detașamentul pompieri și salvatori: "Eu am participat la stingerea incendiilor în Grecia și atunci am văzut puterea pompierilor și salvatorilor care îndeplinesc aceleași misiuni. Vorbesc despre tehnică, oameni și aviație. A fost foarte complicat, dar atunci am simțit această unire între serviciul de pompieri și salvatori."

Mecanismul european de Protecție Civilă le permite cetățenilor Republicii Moldova să mizeze pe sprijinul experților din cele 27 de țări ale Uniunii Europene și din alte nouă state participante - Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Albania și Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!