IOHANNIS: Aliații NATO au datoria de a găsi căi pentru a ajuta Republica Moldova în a-și crește capacitatea de reziliență
Externe 28 iunie 2023, 15:32 | 237

Situația din Republica Moldova este critică, iar datoria aliaților NATO este de a găsi căi pentru a ajuta această țară să-și dezvolte capacitatea de reziliență. Declarația a fost făcută de preşedintele României, Klaus Iohannis, aseară, la Haga, în cadrul reuniunii în format restrâns organizată de prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, în pregătirea Summitului NATO de la Vilnius. La eveniment a participat și secretarului general al NATO, Jens Stolternberg.

În discursul său, Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că în concluziile Summitului NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie, se vor regăsi câteva remarci referitoare la securitatea Republicii Moldova.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Republica Moldova este o preocupare importantă pentru mine și, așa cum am aflat astăzi, pentru noi toți. Situația din Moldova este critică. Consider că este datoria și responsabilitatea noastră să găsim căi de a ajuta Moldova în a-și crește capacitatea de reziliență. Mă bucur foarte mult de faptul că și colegii împărtășesc această evaluare cu mine și ar fi cu adevărat minunat dacă am putea să avem câteva remarci pe această chestiune în concluziile de la Vilnius."

De asemenea, liderul de la Cotroceni a precizat că securitatea Republicii Moldova și cea a Ucrainei sunt interconectate, fiind legată și de siguranța spațiului transatlantic.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Rusia este și va continuă să fie cea mai directă și imediată amenințare la adresa securității euro-atlantice. De aceea trebuie să fim capabili și pregătiți să ne îmbunătățim, în continuare, capabilitățile și să continuăm să oferim sprijinul necesar Ucrainei și partenerilor noștri cei mai vulnerabili, în special Republicii Moldova."

Klaus Iohannis a subliniat că NATO trebuie să continue cooperarea strânsă cu Republica Moldova, mai ales ținând cont de eforturile făcute de țara noastră pentru a sprijini securitatea și stabilitatea din regiune, de la începutul războiului ruso-ucrainean. Președintele României a mai declarat că Summitul de la Vilnius, care va avea loc peste două săptămâni, trebuie să aibă rezultate clare și substanțiale pentru Kiev, prin avansarea sprijinului politic și practic, inclusiv pentru progresul concret al Ucrainei în ceea ce privește aderarea la NATO.

Opinia ta contează. Comentează!