Agricultori din zeci de localități au ieșit la o acțiune de protest
Social 20 septembrie 2022, 17:28 | 510

Agricultori din zeci de localități și-au scos astăzi tehnica și utilajele agricole, într-o manifestație de protest. ”Este o avertizare”, spun fermierii nemulțumiți de atitudinea guvernării față de problemele lor. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, este nedumerit de acțiunile oamenilor și zice că nu vede rostul protestelor. Urmează un reportaj semnat de Călin Jucovschi.

CĂLIN JUCOVSCHI: "”Ne-a ajuns cuțitul la os!”. Asta spun agricultorii care au ieșit să protesteze pe drumul de la intrarea în orașul Căușeni. În spatele meu se văd zeci de tractoare, care la aceasta ora ar fi trebuit să se afle în câmp. Fermierii amenință că dacă autoritățile nu-i vor ajuta să scape de consecințele secetei, vor protesta și în Chișinău, unde vor veni cu tot cu tehnică."

Agricultorii cer Comisiei Situații Excepționale să ia o decizie privind amânarea plăților scadente față de creditori, fără calcularea penalităților, acordarea facilităților fiscale, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA-ului din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor. În caz contrar, mulți agricultori mici și mijlocii spun că vor falimenta. Țăranii și-au exprimat dezamăgirea că, în pofida unor declarații ale ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, problemele menționate așa și nu au găsit conturare juridică. Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor spun că își doresc dovezi, dar nu promisiuni goale.

Din cauza secetei venitul agricultorilor în acest an a fost mai mic comparativ cu alți ani, iar achitarea datoriile față de creditori a devenit practic imposibilă.

Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, cere ca înțelegerile dintre creditori și agricultori să fie întocmite oficial, garantate printr-un act juridic.

ALEXANDRU SLUSARI, director al Asociației Forța Fermierilor: "Domnul Bolea a zis că toate revendicările sunt executate, dar a uitat să ne spună care este acel act juridic, care conține executarea acestor revendicări. Noi trebuie să înțelegem că nu este normal când un ministru spune că s-a înțeles verbal cu băncile, cu furnizorii și să dea răgaz agricultorilor. Acum mai mulți fermieri primesc avertizări de la creditori cp vor fi calculate dobânzi și penalități. Ce să facă acum agricultorii?"

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, nu vede rostul protestelor. „Mie nu-mi trebuie să-mi spună ei ce trebuie să facă un minister, pentru că eu cunosc obiectul muncii. Mie foarte mult îmi place să lucrez cu oamenii și pentru oameni”, a declarat anterior Vladimri Bolea în cadrul unei emisiuni TV.

Opinia ta contează. Comentează!