Este harta adăposturilor antiaeriene
Social 14 februarie 2023, 19:44 | 16736

Autoritățile centrale au elaborat o hartă a adăposturilor antiaeriene, pe care sunt însemnate peste o mie de locații, în care oamenii s-ar putea ascunde, în cazul unui bombardament. Multe adăposturi sunt, de fapt, treceri subterane, parcări sau subsoluri. Experții spun că acestea au gradul necesar de siguranță. Diana Popa a studiat harta și ne oferă detalii.

DIANA POPA, reporter Jurnal TV: "În Chișinău au fost identificate câteva zeci de spații, care pot fi folosite pe post de adăpost antiaerian. Multe dintre acestea se află în subsolurile blocurilor multietajate. Este și cazul acestui adăpost de pe bulevardul Dacia. Potrivit responsabililor, în astfel de spații, locatarii ar putea coborî rapid și se vor afla în siguranță în cazul unui atac aerian."

La intrarea în subsol este indicat apartamentul, unde se află cheile. La nevoie, locatarii pot apela vecinii din apartamentul menționat.

În total, peste 450 de adăposturi identificate se află în incinta blocurilor de locuințe. Lista poate fi găsită pe site-ul dse.md și accesată de pe platforma Google Maps. Tot acolo sunt însemnate peste 430 de încăperi aflate în locuri publice, precum instituțiile de stat sau trecerile subterane, în care oamenii s-ar putea ascunde în cazul bombardamentelor. Încă 140 de adăposturi sunt în spații private. În total, Inspectoratul General pentru Situații Urgente a identificat peste 1000 de adăposturi.

DIANA POPA, reporter Jurnal TV: "Salvatorii spun ca s-au ghidat de mai multe principii atunci când au ales adăposturile. De exemplu, acestea trebuie sa aibă cel puțin doua ieșiri, sa fie bine aerisite și sa aibă umiditatea scăzută. Multe parcări subterane din oraș s-au potrivit descrierii și astfel pot fi considerate sigure pentru a fi utilizate drept adăpost."

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă IGSU: "Putem spune că acoperă cam 2% din numărul total al populației. În mare parte sunt făcute pentru diferite tipuri de întreprinderi, agenți economici sau blocuri de locuințe, unde sunt persoanele."

Potrivit celor de la IGSU, este vorba despre așa-zise ~adăposturi adaptate”, care pot proteja persoanele preț de o oră sau mai mult și acestea vor fi deschise la necesitate. Ele nu trebuie confundate cu buncărele, care reprezintă edificii construite special cu scop de protecție.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă IGSU: "Proprietarul clădirii sau gestionarul blocului respectiv trebuie să-și asume mentenanța, accesul persoanelor în încăperea respective. De aceea, este foarte important ca lumea să conștientizeze acest fapt. Dacă vorbim de un bloc de locuințe, subsolul trebuie să fie deschis în momentul respectiv."

Mulți oameni nu au habar că în blocurile în care stau, sau în clădirile din vecinătate, se află astfel de adăposturi. Unii nu știu ce vor face și cum se vor proteja. Iar alții nici nu văd o necesitate.

Anterior, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, ministrul de Interne Ana Revenco declara că subiectul protecției civile a fost ignorat pe deplin în ultimii ani și că a solicitat să fie realizată o inspecție a încăperilor, care pot fi utilizate pentru protecția populației.

ANA REVENCO, ministru de Interne: "Noi am solicitat Agenției pentru Supraveghere Tehnică o inspecție, să stabilească care construcție este conformă, care nu. Am propus și un nou regulament, prin care să fie stabilite atribuțiile fiecărui actor în acest domeniu."

Anterior, Jurnal TV a relatat despre adăposturile care există în Chișinău. Majoritatea se află în stare deplorabilă. Un adevărat buncăr pentru 40 de persoane se află și în sectorul Botanica, dar pentru că nu a fost îngrijit, oamenii spun că nu s-ar simți aici în siguranță.

Un alt buncăr l-am găsit în centrul Chișinăului. Se află în subsolul unei clădiri construită la mijlocul secolului XIX.

ION ȘTEFĂNIȚĂ, expert în domeniul patrimoniului: "Deci, noi avem o fostă pivniță subterană, care a fost reconversată în perioada sovietică în buncăr de apărare. Iată avem prima ușa blindată, a doua."

Amintim că de la începutul războiului ruso-ucrainean până în prezent, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat de mai multe ori. Totodată, fragmente ale unor rachete au căzut în mai multe localități.

Opinia ta contează. Comentează!