Facilități pentru antreprenori
Economic 11 octombrie 2023, 17:48 | 944

Cabinetul de miniștri a aprobat excluderea mai multor bariere administrative și cerințe nejustificate, fapt ce va contribui, în opinia Guvernului, la facilitarea activității mediului de afaceri. Potrivit executivului, odată cu introducerii noilor reglementări, antreprenorii vor economisi anual sume importante de bani.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: "Avem mai multe măsuri, care să vin să ușureze povara asupra mediului de afaceri. La o foarte aproximativă și modestă estimare, economisim antreprenorilor anual suma de jumătate de miliard de lei, ceea ce constituie echivalentul de aproximativ 0,2% din PIB."

În domeniul vamal, noile prevederi se referă la introducerea formelor online de declarare a bunurilor introduse și scoase de pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul trimiterilor poștale internaționale.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: "De asemenea, se propune includerea produselor petroliere și a Gazului Petrolier Lichefiat (GPL) în lista produselor admise pentru regimul de antrepozit vamal, în vederea facilitării operării bazelor petroliere și terminalelor de gaz în calitate de centre de tranzit pentru operațiuni, ceea ce o să ajute și în efortul nostru de a susține Ucraina în perioada aceasta."

În domeniul fiscal a fost prevăzută majorarea sumei considerată restanță în scopuri fiscale, de la 100 la 500 de lei. Este instituit dreptul de deducere a TVA pentru achizițiile de bunuri și servicii efectuate prin intermediul cardului de plată de afaceri, dacă valoarea acestora nu depășește 2000 de lei, inclusiv TVA. De asemenea, a fost anulată necesitatea ținerii registrului mașinii de casă şi control/imprimantei fiscale pentru aparatele de casă conectate la sistemul de monitorizare electronică a vânzărilor, deținut de Serviciul Fiscal de Stat. Este revizuită și procedura de aplicare a scutirii TVA aferente re-importului în cazul e-Comerțului.

Opinia ta contează. Comentează!