URSULA VON DER LEYEN: Procesul de integrare europeană al Ucrainei este pe drumul cel bun
Externe 16 septembrie 2022, 20:44 | 1471

Uniunea Europeană va susține Ucraina, stat invadat de Rusia, oricât va fi nevoie. Este declarația președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, făcută la Kiev. Președintele Volodimir Zelenski i-a mulțumit și a remarcat rolul important al acesteia în apărarea și sprijinul financiar al Ucrainei în timpul războiului.

Președintele Ucrainei și președintele Comisiei Europene au participat la dezvelirea unei plăci simbolice dedicată liderului european de pe Walk of the Brave din Piața Constituției din Kiev. De asemenea, Ursula von der Leyen a primit de la Volodimir Zelenski premiul Ordinul lui Iaroslav cel Înțelept pentru merite personale semnificative în consolidarea cooperării interstatale, sprijinirea suveranității statului și integrității teritoriale a Ucrainei și pentru o contribuție semnificativă la popularizarea statului ucrainean în lume. Cei doi oficiali au abordat mai multe subiecte, printre care procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Este impresionant să văd viteza, determinarea și precizia cu care Ucraina progresează și, după cum știți, vă sprijinim oricând putem. Nu trebuie să zic să accelerați procesul întrucât voi l-ați accelerat. Este foarte bine. În paralel, am convenit că trebuie de lucrat pe cât de mult posibil ca Ucraina să aibă mai multe afaceri, mai multe surse de venit."

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Sunt sigur că aceasta va fi una dintre cele mai importante victorii ale noastre. O merităm și, deși suntem încă pe calea aderării, ne-am dori să ne alăturăm pieței interne a Uniunii Europene. Acest lucru este important pentru noi."

Liderul de la Kiev a mulțumit pentru decizia Comisiei Europene de a aloca pentru Ucraina o tranșă de ajutor financiar de cinci miliarde de euro și a abordat și subiectul reconstrucției Ucrainei.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Distrugerea este mare, dar pas cu pas trebuie să aducem viața înapoi în Ucraina. Și o aducem înapoi datorită militarilor noștri, oamenilor noștri. Cred că astăzi suntem foarte motivați de eliberarea zilnică a anumitor orașe și sate. Deci, pentru noi, aceasta este o mare victorie."

Ursula von der Leyen a anunțat că subiectul reconstrucției Ucrainei va fi discutat în cadrul unui congres ce va avea loc la Berlin în această lună și a asigurat ucrainenii de sprijinul comunității europene.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Nu vom putea niciodată să egalăm sacrificiul de care ucrainenii dau dovadă când își pierd casele sau își deplâng rudele care nu mai sunt printre noi. Nu vom putea niciodată să compensăm ceea ce faceți voi în lupta pentru democrație, pentru umanitate, pentru respect față de statul de drept internațional, dar ceea ce vă putem spune este că îi veţi avea alături pe prietenii voştri europeni atât timp cât va fi nevoie. Suntem prieteni pentru totdeauna!"

A fost pentru a treia oară când președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen vizitează Ucraina, însă prima de când acest stat a devenit, în iunie, candidat pentru aderarea la UE.

Opinia ta contează. Comentează!