Navalnîi va fi înmormântat vineri
Externe 28 februarie 2024, 20:18 | 284

Funeraliile liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi şi ceremonia de adio vor avea loc pe 1 martie, la Moscova, a anunţat azi purtătorul de cuvânt al opozantului rus, Kira Iarmîş. Aceste funeralii ar putea mobiliza un număr important dintre susţinătorii lui Navalnîi şi ar putea să devină jenante pentru Vladimir Putin, scrie Agerpres.

Slujba de înmormântare a lui Alexei Navalnîi va avea loc la Biserica Icoanei Maicii Domnului Îndurerată din cartierul Mariino din Moscova, pe 1 martie, la ora 14:00. Navalnîii va fi înmormântat la Cimitirul Borisov.

După ce trupul neînsufleţit al lui Navalnîi a fost predat mamei sale, sâmbăta trecută, echipa fostului opozant a căutat un loc pentru „un rămas bun public”, dar i-a fost „refuzată” orice solicitare, autorităţile făcând presiuni, potrivit lor, asupra cimitirelor. Purtătorul de cuvânt al opozantului, Kira Iarmîş, a declarat marţi că la una dintre firmele de servicii funerare li s-a spus că „antreprenorilor de pompe funebre le-a fost interzis să lucreze” cu echipa lui Navalnîi. „Peste tot am fost refuzaţi să ni se ofere orice. În unele locuri, ni s-a spus că aceasta este interzis", a explicat şi Ivan Jdanov într-un comunicat pe Telegram, criticând Kremlinul şi pe Serghei) Sobianin, primarul Moscovei şi apropiat al lui Putin.

Aceste funeralii ar putea mobiliza un număr important dintre susţinătorii lui Navalnîi şi ar putea să devină jenante pentru preşedintele Vladimir Putin, care se pregăteşte pentru un nou mandat, pe care este de aşteptat să-l obţină în urma unui scrutin prezidenţial fără opoziţie, prevăzut să aibă loc între 15 şi 17 martie.

Preşedintele rus, ce ar urma să susţină joi în faţa Adunării Federale discursul său anual adresat naţiunii, nu a reacţionat nici până acum la moartea principalului său opozant.

Circumstanţele decesului lui Alexei Navalnîi, pe 16 februarie, în închisoare, deces care a generat un val de critici în lume, rămân în acest stadiu încă neclare. Potrivit serviciilor penitenciare ruse, Navalnîi a murit în urma unei stări de rău subite, „după o plimbare".

Susţinătorii opozantului şi numeroşi lideri occidentali l-au acuzat pe Vladimir Putin de moartea lui Navalnîi, unii vorbind despre o crimă, după trei ani de detenţie. Trupul politicianului a fost dat mamei sale Ludmila abia pe 24 februarie. Ea a anunţat că autorităţile au exercitat presiuni, în mod special din partea anchetatorului, care a ameninţat că fiul ei va fi înmormântat în colonie, dacă rudele nu renunţă la o înmormântare publică.

Alexei Navalnîi ispăşea o pedeapsă de 19 ani într-un dosar de activităţi extremiste, fiind acuzat de şapte articole din Codul Penal, inclusiv crearea unei comunităţi extremiste. Autorităţile ruse consideră că Fundaţia Anticorupţie şi sediul Navalnîi, care operează în oraşele ruseşti, desfăşurau actiivtăţi extremiste, precizează Radio România Actualități.

Opinia ta contează. Comentează!