Image-Description
Cazul Skripal: Cine sunt suspecții în cazul otrăvirii fostului spion; Oficial: „Lucrează pentru serviciile secrete ruse”
Externe 6 septembrie 2018, 09:00 | 3295

Poliția britanică a anunțat că a identificat doi suspecți în cazul tentativei de asasinare a fostului dublu agent rus, Serghei Skripal, și a fiicei sale, Iulia. Este vorba despre Alexander Petrov şi Ruslan Borishov, pe numele cărora a fost emis un mandat european de arestare.

Procurorii britanici au declarat miercuri că au suficiente dovezi pentru a-i pune sub acuzare pe cei doi cetăţeni ruşi pentru conspiraţie la asasinarea fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei lui, Yulia, în Anglia, în luna martie

Skripal și fiica sa, Iulia, au fost găsiți atunci fără cunoștință pe o bancă din Salisbury, sudul Angliei, pe 4 martie. Au fost otrăviți cu Noviciok, o otravă dezvoltată de armata sovietică în anii '70 și '80.

Urme ale agentului toxic au fost găsite în camera de hotel închiriată de suspecții ruși. Aceștia au stat doar două zile în Marea Britanie, unde au călătorit legal, dar cu alte identități și au în jur de 40 de ani.

„Nu vom cere Rusiei extrădarea lor, deoarece Constituţia Rusiei nu permite extrădarea propriilor cetăţeni”, a spus Sue Hemming, director al departamentului Legal Services din Crown Prosecution Service.

Neil Basu, reprezentant al National Counter Terrorism Policing, a spus că cei doi suspecţi cu vârste de 40 de ani călătoreau sub nume false, cu paşapoarte ruseşti.

Prim-ministrul britanic, Theresa May, a anunţat, miercuri, în Parlament, că Alexander Petrov şi Ruslan Borishov, cei doi bărbaţi acuzaţi că l-au otrăvit pe fostul spion rus Sergei Skripal, lucrează pentru serviciile secrete ruse.

May a spus, în discursul său, că Guvernul britanic a avut dreptate atunci când a acuzat Rusia, în luna martie, că se află în spatele atacului.

Ea a precizat că cei doi cetăţeni ruşi sunt ofiţeri ai serviciilor secrete militare ale Rusiei, cunoscute şi ca GRU, iar operaţiunea a fost, „cel mai probabil”, aprobată nu doar de GRU, ci şi de persoane importante din statul rus.

Acţiunile GRU „sunt o ameninţare la adresa tuturor aliaţilor şi cetăţenilor noştri”, consideră May, care a sugerat că ar trebui mărite eforturile colective prin distribuirea de informaţii între aliaţi.

„Marea Britanie nu blamează poporul rus, dar nu poate fi acceptată o activitate barbară precum cea din Salisbury”, a afirmat May.

Londra a acuzat Moscova în dosarul otrăvirii cu un agent neurotoxic a unui fost spion rus, în martie, în oraşul englez Salisbury, antrenându-şi aliaţii, inclusiv Statele Unite, într-un val încrucişat de expulzări.

Rusia a reacționat imediat și a respins acuzaţiile. Moscova a transmis miercuri că nu ştie cine sunt cei doi cetăţeni ruşi împotriva cărora poliţia britanică a emis un mandat de arestare în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în Anglia.

„Numele şi fotografiile care au apărut în mass-media nu ne spun nimic”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă publică TASS.

Ea a afirmat de asemenea că este vorba de „manipularea de informaţii”. „Încă o dată, facem apel la britanici să înceteze acuzaţiile publice şi manipularea de informaţii”, a spus Maria Zaharova.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie