Image-Description
Greva transportatorilor | Trafic suspendat în Chișinău și peste 1000 de curse interurbane suspendate
Social 11 decembrie 2019, 15:37 | 2417

Șoferii a peste 300 de microbuze de pe rutele interurbane au parcat astăzi, 11 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, în semn de protest față de faptul că autoritățile tergiversează majorarea tarifelor de călătorie, asupra căreia insitî de mai multă vreme. Transportatorii doresc ca tarifele pentru transportul regulat de pasageri în traficul național să fie majorat până la 92 de bani pentru un kilometru.

De cealaltă parte, Ministerul Economiei și Infrastructurii spune că o majorare a tarifului nu poate avea loc până când nu vor fi îmbunătățite condițiile de transport a pasagerilor.

În centrul Chișinăului s-au format ambuteiaje, iar traficul s-a desfășoară bară la bară. Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și A. Pușkin, a fost blocat din cauza grevei transportatori. Transportul public a fost redirecționat pe străzile adiacente.

Greva transportatorilor

Șoferii au ajuns să nu aibă cu ce repara unitățile de transport, nemaivorbind de faptul să-și întrețină familiile, a declarat pentru IPN Nicolae Tofan, șofer de șase ani pe ruta Chișinău-Strășeni. „Vrem un salariu mai bun, că nu ne ajunge pentru nimic”, a spus șoferul.

Greva transportatorilor

„Motorina, benzina, de câte ori s-a ridicat prețul? Dar pentru călătorie, din 2012, nu s-au ridicat prețurile niciodată. Cauciucurile se scumpesc, impozitele cresc, toate se scumpesc, dar prețurile de călătorie rămân aceleași. Cum să ieșim noi din situația aceasta?”, se întreabă Petru Țurcanu, șofer pe ruta Chișinău-Rezina.

„Am venit să protestez fiindcă mi-i salariul mic, de vreo zece ani este mic. Am un salariu de 2500 de lei și lucrez de la ora 06.00 dimineața și până la ora 10.00 seara”, a spus Victor Sârcu, șofer din Strășeni.

Greva transportatorilor

Veaceslav Găină, administratorul unei rute de microbuz din capitală, coorganizator al protestului, a spus că transportatorii nu se dau bătuți. De dimineață, au avut întâlnire cu ministrul economiei și infrastructurii, unde au reiterat problemele cu care se confruntă, iar pentru ora 14.00 au mai fost planificate discuții. „Nu am încălcat legea, mergem înainte și numaidecât vom dobândi succese”, a spus Veaceslav Găină. „Vrem un salariu mai bun, că nu ne ajunge pentru nimic”, a spus șoferul.

Transportatorii au anunțat că între 1000 și 1500 de rute vor fi suspendate pe parcursul zilei.

Opinia ta contează. Comentează!