Image-Description
Filat ar putea fi întors la închisoare. Decizia privind eliberarea sa a fost contestată
Politic 5 decembrie 2019, 15:14 | 1884

Eliberarea înainte de termen a fostului premier Vladimir Filat a fost contestată de administrația penitenciarului nr. 13 în instanța superioară celei care a emis hotărârea de eliberare condiționată.

„Conducerea Penitenciarului nr. 13 a înaintat o contestație prin care a cerut suspendarea executării hotărârii privind eliberarea condiționată înainte de termen”, a precizat pentru Jurnal.md purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Oleg Pantea.

Fostul premier Vladimir Filat a fost eliberat din pușcărie pe 3 decembrie curent, în urma unei hotărâri emise de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Miercuri, 4 decembrie, Filat spunea, într-o primă conferință de presă după eliberare, că nu poate fi sigur că nu va fi din nou încarcerat. Fostul premier afirma că ar primit mesaje insistente să plece cât mai curând din Republica Moldova. El declara, însă, că nu are de gând s-o facă, la fel cum nu a făcut-o nici în 2015.

„Nu am fost laș, n-am fugit, nu-mi recunosc vina, dar m-am conformat și am ispășit pedeapsa în liniște, fără să creez probleme. Repet, nu sunt un laș și răspund pentru orice acțiune”, a declarat Filat.

Tot ieri, fostul premier spunea că adevărata luptă se va da pentru titlul de „cine l-a închis din nou pe Filat”.

Anunțul privind contestarea deciziei de eliberare, înainte de termen, a lui Vlad Filat a fost făcut în ajun, pe 4 decembrie, după ședința Guvernului, de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. Tot el a demis-o, în aceeași zi, pe șefa interimară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Liuba Jignea-Suveica. În locul ei a fost numit Vladimir Cojocaru, comisar principal de justiție, care anterior nu a trecut concursul organizat de Guvernului Sandu.

Amintim că fostul premier Vlad Filat a fost condamnat, în 2016, la 9 ani de închisoare. pentru trafic de influență și corupere pasivă. Ulterior, decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. În august 2019, însă, pedeapsa lui Vlad Filat a fost redusă cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție, în baza unei hotărâri a Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Opinia ta contează. Comentează!