Multor vânzători de cărți din Paris li s-a spus să plece din cauza ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de anul viitor
Externe 2 august 2023, 17:40 | 603

Tarabele de cărți amplasate de-a lungul râului Sena din Paris sunt printre cele mai emblematice simboluri ale capitalei franceze. Dar multor vânzători de cărți li s-a spus să plece din cauza ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de anul viitor, scrie Al Jazeera. Decizia autorităților i-a nemulțumit pe cei aproximativ 200 de librari.

Vânzarea cărților la mâna a doua de-a lungul râului Sena are o istorie de 500 de ani. Faimoasele tarabe verzi au statut de patrimoniu mondial UNESCO din 1991, dar majoritatea dintre ele va trebui să fie mutată din motive de securitate, anul viitor, pentru a face loc ceremoniei de deschidere unice a Jocurilor Olimpice din Paris.

ALBERT ABID, vânzător de cărți: "Va fi o petrecere la Paris și suntem bucuroși, însă simțim că vânzătorii de cărți nu sunt bineveniți și vor să ne excludă de la petrecere."

În prezent, sunt 900 de tarabe verzi amplasate pe o suprafață de trei kilometri, în centrul Parisului, reprezentând cea mai mare librărie în aer liber din Europa. Râul Sena a fost cândva descris ca singurul râu din lume, care se întinde între două rafturi de cărți.

JEROME CALLAIS, vânzător de cărți și președinte al Asociației culturale Des Bouquinistes: "Nu îți poți imagina Veneția fără gondolieri și nu-și poți imagina Parisul fără vânzătorii de cărți și tarabele lor. Și atunci, de ce să ne scoți de aici? Reprezentăm un simbol al Parisului. Suntem aici de 450 de ani și acum a fi în calea unei asemenea ceremonii? Putem lesne găsi alte soluții."

GHISLAINE, vânzătoare de cărți: "Mai presus de toate, ele sunt foarte fragile. Cutiile noastre sunt cu adevărat fragile."

Pe durata Jocurilor Olimpice, librarilor li s-a oferit un loc în apropiere, în așa-numitul ”sat al vânzătorilor de cărți”. Autoritățile afirmă că ei vor fi recompensați pentru costurile de mutare și pentru orice pagubă.

ALBERT ABID, vânzător de cărți: "Priviți la starea acestei tarabe. Ea are cel puțin o sută de ani! Dacă va fi mutată, această tarabă nu va rezista operațiunii și nici moralul vânzătorilor de cărți."

Capitala Franței își propune să îndepărteze și să reinstaleze tarabele de cărți, precum și să le renoveze pe cele care vor fi deteriorate. Vânzătorii de cărți estimează costul acestui proces la un milion și jumătate de euro, scrie AFP. Unii localnici și turiștii împărtășesc îngrijorările vânzătorilor de cărți

Jocurile Olimpice sunt la o distanță mai mică de un an și vor dura doar două săptămâni în timp ce după o jumătate de mileniu, tradiția de a vinde cărți pe malurile Senei va dura, fără îndoială, mai mult de atât. Ceremonia de inaugurare va fi unică, deoarece va avea loc în afara unui stadion și va fi cu acces liber pentru public. Se așteaptă ca 600 de mii de oameni să privească în timp ce atleții și delegații vor naviga de-a lungul râului, conchide Al Jazeera.

Opinia ta contează. Comentează!