Noi arme și ajutor pentru Ucraina
Externe 1 august 2022, 20:05 | 695

În Ucraina au ajuns încă patru sisteme de înaltă precizie HIMARS, oferite de Statele Unite ale Americii. Astăzi și mâine, Comisia Europeană plătește prima tranșă din noua asistență macro financiară, de un miliard de euro, pentru Ucraina. Decizia a fost adoptată de Parlamentul European ca urmare a războiului neprovocat și nejustificat declanșat de Rusia.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Am plătit o sumă suplimentară, de 500 de milioane de euro, drept asistență macrofinanciară pentru Ucraina. Alte 500 de milioane de euro vor urma mâine. Acest miliard de euro va ajuta Ucraina să facă față nevoilor sale financiare imediate și va consolida țara într-o fază crucială."

Ajutorul de un miliard de euro pentru Ucraina reprezintă prima parte a pachetului excepțional de asistență macrofinanciară, de până la nouă miliarde de euro, aprobat de Consiliul European la sfârșitul lunii iunie. Acesta completează sprijinul deja acordat de Uniunea Europeană, inclusiv un împrumut de asistență macrofinanciară de urgență în valoare de 1,2 miliarde euro, plătit în prima jumătate a anului. În total, de la începutul invaziei ruse, sprijinul oferit Ucrainei însumează 2,2 miliarde de euro.

Tot astăzi, ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, a scris pe Twitter că patru noi sisteme americane HIMARS au ajuns în Ucraina. Kievul a mulțumit Statelor Unite ale Americii pentru ajutor. Sistemele HIMARS sunt mai precise şi au o rază mai lungă de acţiune decât alte sisteme de artilerie, permiţând forţelor ucrainene să lovească obiective ruseşti şi depozite de arme mai departe în spatele liniei frontului.

Kievul a anunţat și recepţionarea primelor sisteme de rachete cu lansare multiplă de la fabricantul Krauss-Maffei Wegmann din Germania. Berlinul declara anterior că va furniza Ucrainei trei astfel de lansatoare de rachete, care, în funcţie de muniţia folosită, pot lovi ţinte la o distanţă de până la 300 de kilometri.

Săptămâna trecută, șeful Comisiei pentru forțele armate din Camera Reprezentanților, Adam Smith, a declarat că ucrainenii ar putea primi din America până la 30 de sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS și omologii lor - unități MLRS, din Marea Britanie și alte țări NATO.

Opinia ta contează. Comentează!