Ministerul Energiei anunță că Republica Moldova intră în sezonul rece mai pregătită ca altădată
Social 4 decembrie 2023, 19:44 | 488

Republica Moldova este pregătiră pentru sezonul rece - toți consumatorii vor avea curent, căldură și gaze la prețuri stabile. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, stocurile de gaze sunt suficiente pentru a asigura consumul până la sfârșitul lunii februarie. „Oamenii pot fi liniștiți”, a declarat Parlicov.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Avem stocuri de gaze. Sunt suficiente pentru a ne asigura până la sfârșitul lunii februarie cu certitudine, probabil și mai departe, va depinde de ce temperaturi vom avea iarna. Cred că dacă vom avea nevoie de gaze naturale suplimentare, vom vedea acest lucru din timp și vom reuși să achiziționăm volumele care ne vor mai trebui. Deocamdată, putem fi liniștiți."

Ministrul a subliniat că toți consumatorii vor avea și energie electrică, și căldură, și gaze la prețuri stabile.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Avem contract pe termen lung cu Centrala Termoelectrică Moldovenească din stânga Nistrului, asta la fel ne oferă o siguranță cu privire la volumele livrate și la prețuri stabile. Avem asigurată nu doar securitatea alimentării cetățenilor, dar și prețurile prognozabile. Indiferent de ce se va întâmpla pe piața regională a gazelor, indiferent dacă vor sălta prețurile, noi suntem protejați. Același lucru se referă și la prețurile pentru energia electrică."

Victor Parlicov spune că în acest sezon, Termoelectrica va funcționa fără păcură, procesul fiind mai dificil, dar pentru orice eventualitate, sunt stocuri disponibile. Parlicov a adăugat că rămâne în vigoare același mecanism de compensare, doar că în acest an, pentru pentru energia electrică, consumatorii vor primi mai mult. S-au majorat compensațiile și pentru lemne, cărbune, și alți combustibili solizi.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Chiar dacă ne-am făcut tema pe acasă, în continuare îndemnăm cetățenii să depunem efort să economisim. Nu doar că aceasta permite facturi mai mici, dar din punct de vedere al utilizării raționale a resurselor, emisiilor dar și angajamentelor noastre ca țară pe agenda globală."

Potrivit ministrului, Republica Moldova avea stocate, la începutul lunii octombrie, peste 650 de milioane de metri cubi de gaze naturale, iar dacă va crește consumul în perioada de iarnă vor fi găsite cantități suplimentare. Republica Moldova a început să cumpere în avans gaze naturale și să le stocheze în depozitele din România și Ucraina, după ce în octombrie trecut, Rusia a redus volumul livrărilor către țara noastră. Tariful pentru consumatorii casnici este în prezent de 18 lei și șase bani per metru cub, cu TVA inclus. În luna octombrie, Energocom a anunțat că va procura până la sfârșitul anului 2024 cea mai mare parte din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului. Prețul va rămâne neschimbat, de 66 de dolari pentru un megawatt oră.

Opinia ta contează. Comentează!