Image-Description
Alegerile locale văzute de la Kiev: Confirmă imprevizibilitatea R.Moldova ca partener internaţional
Politic 24 octombrie 2019, 20:32 | 1819

Primul tur al alegerile locale este un semnal de alarmă pentru Moldova proeuropeană, afirmă analistul ucrainean Serghei Gherasimciuk într-un articol publicat de „Evropeiska Pravda”. Expertul menționează că acest scrutin a fost primul exercițiu electoral al cetățenilor după înlăturarea fostului conducător neoficial, Vlad Plahotniuc, și a PDM de la putere în Republica Moldova.

Tocmai din acest motiv, potrivit autorului, alegerile trebuiau să devină un fel de studiu al opiniei publice cu privire la susținerea acordată actualei coaliții de guvernare, formată de PSRM și blocul ACUM".

"O astfel de coaliție a fost un experiment îndrăzneț al liderilor săi - președintelui Igor Dodon, care conduce neformal PSRM, al premierului Maia Sandu de la PAS şi al lui Andrei Năstase de la Platforma DA. Alegătorul socialist, în ansamblu, a acceptat un astfel de pas al liderului său (ceea ce este firesc, deoarece pozițiile lui Igor Dodon s-au consolidat semnificativ, oamenii săi controlează acum SIS, Ministerul Apărării și Curtea Constituţională). Iar alegătorului blocului ACUM se pare că nu îi este pe plac coaliția actuală. Cel puțin în primul tur al alegerilor pentru primării, ACUM a ocupat abia locul trei. Mai mult, potrivit rezultatelor primului tur, primari au fost aleși doar 82 de reprezentanţi ai blocului (din 898)", scrie Gherasimciuk.

El mai este de părere că rezultatele obținute de PDM sunt o surpriză.

"După numărul de primari aleşi în primul tur, Partidul Democrat se află pe primul loc - 191 de persoane reprezintă această forţă politică. Alegerile au arătat că, deşi liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a părăsit ţara, verticala puterii pe care el a construit-o este încă destul de rezistentă şi doar o parte din "democraţi" au migrat la PSRM. În cazul în care Partidul Democrat va reuşi să scape de imaginea formațiune instrument al puterii lui Plahotniuc, atunci are şansa să revină în politica mare şi chiar să pretindă la "votul de aur". Căci, atât PSRM, cât şi ACUM îl pot considera un potenţial partener", crede editorialistul.

Acesta mai remarcă intensificarea concurenței pe flancul "rus ".

"Relevantă este situaţia de la Bălţi, unde lupta pentru fotoliul de primar a fost dată între reprezentantul socialiştilor, Alexandr Nesterovschi, şi politicianul prorus radical Renato Usatîi. La alegerile locale, acesta din urmă a reuşit să câştige din primul tur. Imediat după anunţarea victoriei, Usatîi a declarat că steaua socialiştilor s-a stins", menționează Gherasimciuk.

De asemenea, el consideră că rezultatul primului tur al alegerilor locale din R.Moldova dovedesc instabilitatea actualei coaliții de guvernare.

"Nu se poate exclude că, pe de o parte, în coaliţie vor apărea noi neînţelegeri şi cei doi candidaţi ai săi la alegerile din Chişinău sunt abia la primul semn, iar pe de altă parte, în viitor sunt posibile noi alianţe nefireşti: Partidul Democrat cu ACUM sau PSRM, Andrei Năstase cu Renato Usatîi (ei s-au unit deja în lupta împotriva lui Plahotniuc). Oricine poate fi cu oricine, politicienii moldoveni au demonstrat în mod repetat lipsa de principialitate. De aceea, aceste alegeri au fost un semnal extrem de alarmant - au confirmat imprevizibilitatea politicii moldoveneşti şi a Moldovei înseşi ca partener internaţional", a conchis analistul.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie