De mai mulți ani, Marina Cladicov produce cele mai gustoase și aromate plăcinte și clătite din Ungheni
Social 24 august 2022, 20:32 | 1993

Marina Cladicov din Ungheni și-a transformat pasiunea pentru coacerea pâinii în afacere. De mai mulți ani produce cele mai gustoase și aromate plăcinte și clătite din oraș. Recent, a beneficiat de un ajutor european în valoare de 15 mii de euro. Cu acești bani, a procurat echipament pentru patiseria sa și a început să producă tăiței și colțunași. Extinderea afacerii a generat noi locuri de muncă și mai mulți clienți.

Soțul Marinei Cladicov a fost plecat din țară timp de 15 ani pentru a asigura o viață mai bună celor patru copii. Femeia a decis să-și țină însă familia unită acasă, în Moldova, și a deschis o patiserie în centrul orașului Ungheni.

MARINA CLADICOV, fondatoarea patiseriei: "Afacerea a început cu cinci ani în urmă. Gândul ne este din copilărie, de la părinții noștri. Ei au început cu brutăria în sat, iar noi ne-am extins aici în oraș."

LIDIA MUNTEANU, mama Marinei Cladicov: "Am educat frumos copilașii. Toți patru știu să adune aluatul, să-l împletească. Toți patru au respectul pentru pâine."

Prin munca sa, Marina Cladicov promovează cele mai gustoase tradiții locale: coace plăcinte, clătite și face colțunași după rețete autentice. Vișina, de exemplu, tot ea o conservează manual, iar bostanul îl cultivă în grădina proprie. Ca să-i ajute și pe oamenii din sate, procură produse doar de la ei.

MARINA CLADICOV, fondatoarea patiseriei: "Tăițeii sunt doar din ou de casă cu făină. Colțunașii la fel, e lucru manual. Se face cu brânză de casă, ou în aluat. Clătitele la fel. Lucrăm cu produse de casă. Locuim în sat și facem naveta în oraș. Produsele le luăm din satul în care trăim."

Gustul rămâne autentic, dar metodele de preparare s-au modernizat. Cu suportul Uniunii Europene, Marina Cladicov a achiziționat echipament de producere a aluatului: un cuptor cu convecție și abur, malaxor pentru aluat, dispozitiv de făcut tăiței și congelatoare. Astfel, a deschis o nouă patiserie în alt capăt al orașului și a creat noi locuri de muncă pentru localnici.

ANGELA, patiser: "Am fost și noi plecați în Moscova. Soțul pleacă în Franța, tot pleacă și pleacă, iar eu stau acasă cu copiii.Lucrăm acasă, stăm alături de copii și totul e bine."

Datorită banilor europeni, patiseria a devenit prima din Ungheni care produce propriile produse congelate.

MARINA CLADICOV, fondatoarea patiseriei: "Aici congelăm colțunașii. În zece minute, zece tave. La început ne chinuiam în congelator simplu, pe tave. Foarte greu era."

Echipamentele moderne îi ajută să facă colțunași și alte produse în cantități mari.

MARINA CLADICOV, fondatoarea patiseriei: "Ne-a venit ideea în pandemie. Atunci un pic au scăzut vânzările și, ca să nu pierdem lucrătorii, să putem să-i plătim, ne-am gândit să încercăm cu colțunașii. De clătite nici nu mai vorbesc că nici nu reușim să le facem. Mai mult nu le avem decât le avem."

LIDIA MUNTEANU, mama Marinei Cladicov: "Le-am spus copiilor: la tine acasă ești cineva. Acasă poți să te dezvolți. Vii dintr-o familie, crești alte generații. Trebuie acasă să activăm."

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” susține consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale durabile și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor din Ungheni și Cahul și împrejurimi. Bugetul proiectului este de aproape 26 de milioane de dolari, bani oferiți de Uniunea Europeană. Până acum, 57 de companii, start-upuri și inițiative de antreprenoriat social au beneficiat de granturi de până la 1,5 milioane de euro pentru a-și extinde afacerea, a crea locuri de muncă și a crește atractivitatea regiunilor pentru investiții.

Opinia ta contează. Comentează!