Sunt activi la orice vârstă
Social 2 octombrie 2023, 20:05 | 281

Sunt activi și se bucură de frumusețea anilor, pe care i-au trăit. Vorbim despre mai mulți vârstnici din raionul Edineț, care și-au găsit un loc de refugiu printre cei de seama lor. Au format și un club de interese. De Ziua internațională a persoanelor vârstnice, echipa noastră de filmare a mers la Clubul seniorilor din satul Viișoara.

Casa de cultură din satul Viișoara a devenit un loc de comunicare, de refugiu pentru mai mulți oameni în etate. Singurătatea apasă, ne-au mărturisit aceștia.

EUGENIA GUREV, membru al Clubului seniorilor: "Mă simt bine când vin aici, sunt între prieteni, pentru că nu am copii care să fie cu mine aproape și dacă am ceva pe suflet, o bucurie sau o scârbă, știu că am cu cine împărtăși."

Eugenia Gurev vine aici de mai bine de cinci ani. Participă la toate activitățile și nu simte greutatea anilor.

EUGENIA GUREV, membru al Clubului Seniorilor: "Eu am spus și o să mai spun că noi nu suntem bătrâni, dar vârstnici. Ajungem la o vârstă, la o perioadă când singurătatea te apasă. Dorești să ieși, să mai comunici cu cineva. Iată ce ne aduce pe noi aici."

Oamenii cântă, dansează, pregătesc evenimente culturale. Unele femei își petrec timpul meșteșugărind.

VALENTINA PATRON, membru al Clubului Seniorilor: "Mulți vor să vină aici, dar deja am închegat colectivul nostru. Sigur că nu refuzăm pe nimeni. Cine vrea să vină, cu mare plăcere îi primim, pentru că fiecare are talentul său. Cineva cântă, iar altul recită frumos poezia sau dansează. Avem un colectiv de dansatori minunați."

EVGHENIA GUREVA, membru al Clubului Seniorilor: "Am fost la multe mănăstiri, care forte mult mi-au plăcut. În rest, participăm la festivaluri, facem dansuri, mai stăm de vorbă, mai glumim și așa ne trece timpul."

GALINA SPĂTARU, lider al Clubului Seniorilor: "Noi organizăm diferite activități, foarte variate. Am organizat starturi vesele, întâlniri cu refugiații. Ne-am întâlnit cu refugiații, cu copii refugiaților și am pregătit împreună bucatele noastre tradiționale."

Până a deveni membri ai Clubului seniorilor, unii participau la activități pe ascuns, ca să nu fie judecați de către săteni. Acum, își amintesc de acele momente cu ironie.

GALINA SPĂTARU, lider al Clubului Seniorilor: "La început era foarte greu să ne organizăm, pentru că exista acea mentalitate „ți-ai trăit traiul, ți-ai mâncat mălaiul” și dacă ai ieșit la pensie trebuie să stai acasă, să ajuți la copii. după șase ani de activitate, oamenii, dar în primul rând seniorii și-au schimbat mentalitatea, au devenit mai deschiși."

Clubul seniorilor din satul Viișoara activează din 2017. Sunt înscriși peste 40 de vârstnici din localitate.

Opinia ta contează. Comentează!