Val Butnaru a lansat un nou roman
Cultură 14 martie 2018, 20:18 | 3447

Pentru dramaturgul, publicistul şi jurnalistul Val Butnaru, ziua de ieri a fost una specială. Colegul nostru a trecut prin emoțiile lansării romanului „Trilogia basarabeană” - o operă în trei cărţi, despre realitățile dintre Prut și Nistru. Și-a dat întâlnire cu îndrăgiții cititori la Librăria din Centru, evenimentul fiind moderat de către poetul Emilian Galaicu-Păun.

Tensionat, alert, captivant, cu o bogată paletă de emoții și trăiri, „Trilogia basarabeană” este un roman dedicat istoriei și tragediei prin care au trecut oamenii din Basarabia în ultimii două sute de ani. Deși are la bază câteva evenimente importante din trecutul țării noastre, el nu poate fi considerat un document istoric, realitatea fiind succedată de fantastic.

Volumul a aparut la Editura Cartier în colecția „Cartier popular”, coordonată de Gheorghe Erizanu. Printre rânduri, cititorii vor regăsi puncte esențiale din istoria basarabeană, care începe cu anexările teritoriale, deportările și foametea descrise succint, razboiul din Afganistan redat simbolic, revoluția sângeroasă din 7 aprilie - evenimente expuse, pe alocuri, cu o doză satirică, molipsitoare.

Într-o atmosferă de familie, alaturi de autor au fost prezenţi colegii de breaslă şi prietenii soţilor Butnaru. Val Butnaru, fondatorul Jurnal Trust Media, s-a născut pe 17 aprilie 1955 la Chişinău. De-a lungul carierei sale, a primit nenumărate distincţii. A fost desemnat, de trei ori la rând, unul dintre cei mai buni ziariști ai anului.

În 2001 i s-a acordat diploma de merit a Uniunii Jurnaliştilor din Moldova şi diploma Clubului Naţional de Presă pentru devotament în serviciul opiniei publice. Și în calitate de regizor i-au fost conferite numeroase premii şi diplome de laureat. În anul 2000, Preşedintele României Emil Constantinescu îi conferă Ordinul Naţional "Pentru merit" în grad de Comandor.

În 2009, Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu îi oferă Ordinul Republicii, pe care, în 2014 jurnalistul l-a respins în semn de protest, după ce distincţia i-a fost conferită şi oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Opinia ta contează. Comentează!