Spre succese, dincolo de obstacole
Social 6 decembrie 2023, 19:48 | 1273

Voința de fier și curajul au ajutat-o să treacă peste orice obstacol. Vorbim despre Evelina Crețu, o sportivă din Chișinău, care, având o problemă gravă de vedere încă din copilărie, a reușit să obțină medalii și cupe la olimpiade paralimpice internaționale. Femeia practică atletismul de mai bine de cinci ani. Ea spune că sportul îi dă puteri să meargă mai departe și își dorește să ajungă la Jocurile Paralimpice de la Paris, care vor avea loc anul viitor.

EVELINA CREȚU, atletă: "Am participat la Campionatul European, plasându-mă pe locul cinci și la Campionatul Mondial plasându-mă pe locul zece. Mergem înainte. Anul viitor fiind un an olimpic, am toate șansele și sper că o să mă calific la Jocurile Paralimpice."

Vederea slabă a Evelinei Crețu s-a manifestat încă în copilărie. Totul a început cu o problemă care nu părea să fie gravă, ne-a povestit sportiva.

EVELINA CREȚU, atletă: "La vârsta de nouă ani am avut doar un mic defect de vedere, care am putut să-l reglez cu ochelarii, însă, timp de o vară, brusc mi-am pierdut vederea, adică până la 3% din 100%."

Cu vederea slabă nu te poți obișnui nici peste zeci de ani, spune femeia. Fiecare zi este o nouă provocare, însă pasiunea pentru atletism îi dă puteri să cucerească noi orizonturi.

EVELINA CREȚU, atletă: "Ieșirea din casă în fiecare zi deja este o provocare pentru o persoană cu dizabilitate de vedere, mai ales dacă pot să apară diferite chestii imprevizibile, care nu sunt obișnuite, pe care nu le-ai învățat pe de rost, să te balansezi chiar în transportul public. O încăpere nouă, un loc nou."

Datorită competițiilor la care a participat, sportiva a reușit să cunoască alți oameni care, la fel, se confruntă cu probleme de sănătate. Evelina Crețu este mereu optimistă și spune că vederea slabă nu este e o problemă peste care nu poți să treci, ci mai degrabă o particularitate care o face deosebită.

EVELINA CREȚU, atletă: "Prima dată în viața mea am văzut așa o multitudine de persoane cu dizabilități, dar cu o tărie de caracter și o voință colosală. Faptul cum ei se luptau pentru medalii, cum ei treceau peste asta. Adică, noi zi de zi ne ciocnim cu diferite obstacole și le depășim, iar ei singuri și-au pus provocări și mai mari."

Opinia ta contează. Comentează!