Contractul cu MGRES, prelungit
Economic 27 februarie 2023, 19:48 | 413

Energocom și Centrala de la Cuciurgan au prelungit contractul privind furnizarea energiei electrice pentru malul drept al Nistrului. În luna martie vor fi procurați peste 240 de mii de Megawați per oră, cu 73 de dolari pentru un megawatt. La fel, va fi procurată energie electrică și de peste Prut.

Potrivit unui comunicat emis de Energocom, cei 240 de mii de Megawați per oră constituie 88 la sută din necesarul de energie de care are nevoie Republica Moldova, exceptând termocentralele de la malul drept al râului Nistru și centralele de energie regenerabile. Energocom anunță că va continua să procure energie electrică de la compania românească Nuclearelectrica.

ANUNȚUL ”ENERGOCOM”: "De peste Prut vor fi cumpărate câte 30 Megawați per oră bandă, pe timp de zi, și câte 10 Megawați per oră bandă, pe timp de noapte. În total, în luna martie se planifică să fie cumpărați circa 18.000 MWh de peste Prut. Prețul, conform contractului, este de 450 de roni/MWh (aproximativ 91 de euro/MWh)."

La fel, în orele de vârf, se estimează că vor fi achiziționate de pe bursa română OPCOM alte 5% din electricitate. În luna ianuarie, prețul mediu ponderat al unui MWh cumpărat de pe OPCOM a constituit 188 euro, iar în luna februarie, până la data de 27, 163 euro.

Opinia ta contează. Comentează!