18 deputați PAS, directorul adjunct al Poliției de Frontieră și directorul API au interdicție de intrare în Federația Rusă
Social 18 august 2023, 19:57 | 725

18 deputați PAS, directorul adjunct al Poliției de Frontieră, Oleg Bucătaru, dar și directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, au primit interdicția de a intra în Federația Rusă. Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat astăzi la sediul Ministerului rus de Externe pentru a fi informat despre această decizie. Se întâmplă la câteva zile de la expulzarea celor 45 de diplomați ruși din Republica Moldova. Decizia Moscovei este una regretabilă, dar nu este pentru prima oară când autoritățile ruse recurg la astfel de gesturi. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Igor Zaharov.

Potrivit agenției de presă TASS, decizia de a interzice intrarea în Federația Rusă a mai multor oficiali moldoveni reprezintă răspunsul Moscovei la faptul că autoritățile de la Chișinău au cerut paritate diplomatică și au expulzat 45 de diplomați ruși. Autoritățile de la Moscova spun că decizia Chișinăului este nejustificată și subliniază că este un pas neprietenos. De partea cealaltă, Ministerul de Externe de la Chișinău transmite că acțiunile de astăzi ale Mosocovei sunt regretabile, dar Republica Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acțiunilor destabilizatoare.

IGOR ZAHAROV, consilierul MAEIE: "Este cunoscut faptul că decizia anterioară a autorităților Republicii Moldova de instituire a parității angajaților misiunilor diplomatice ale Federației Ruse la Chișinău și Republicii Moldova la Moscova a fost adoptată urmare a multiplelor acțiuni de implicare în afacerile interne ale țării noastre. Această măsură corespunde prevederilor Convenției de Viena privind relațiile diplomatice."

Nu este pentru prima dată când autoritățile de la Moscova limitează accesul pe teritoriul Rusiei a oficialilor moldoveni. Pe 25 aprilie curent, fostul ministru de Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco și deputații PAS Oazu Nantoi, Olesea Stamati și Lilian Carp au fost incluși în lista persoanelor cărora le-a fost interzisă intrarea în Federația Rusă. Decizia Moscovei venise la scurt timp după ce un deputat rus a fost expulzat de pe teritoriul țării noastre.

BETA Luni, 14 august, 45 de angajați ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acuzați că ar fi implicați în acțiuni de destabilizare și spionaj, au părăsit teritoriul Republicii Moldova și s-au întors la Moscova. Decizia a fost luată de Ministerul de Externe la scurt timp după ce postul nostru de televiziune, în colaborare cu jurnaliștii portalului independent rus, The Insider, a publicat o investigație, în care se arată că Ambasada Rusiei la Chișinău este echipată cu multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice ar fi instalate 28 de astfel de dispozitive, ceea ce este de două ori mai mult decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și stafful NATO.

Opinia ta contează. Comentează!