Moldovagaz cere scăderea tarifului
Economic 5 iunie 2023, 19:42 | 714

Tariful la gaz ar urma să scadă cu peste zece lei pentru un metru cub. Moldovagaz a depus o cerere la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică prin care solicită micșorarea tarifului pentru consumatorii casnici până la 18 lei și 45 bani de bani per metru cub, ceea ce reprezintă o ieftinire de 32% față de tariful actual.

Într-un comunicat publicat pe site-ul Moldovagaz se arată că principalul factor, care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor, este scăderea semnificativă a prețului de achiziție a gazelor naturale, care sunt cumpărtate prin Energocom, de pe piața europeană, pentru necesitățile consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. În ultimele săptămâni, prețul spot al gazelor pe piața europeană a coborât pâna la 250 de dolari pentru o mie de metri cubi.

COMUNICATUL „MOLDOVAGAZ”: "În punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune înaltă tariful se propune să fie stabilit la nivelul de 14 mii 454 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 42,6% mai puțin, în puctele din rețelele de presiune medie - 15 mii 476 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 39,3% mai puțin, iar în punctele de presiune joasă – 18 mii 456 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 31,9% mai puțin."

Moldovagaz notează că decizia de micșorare a tarifelor va permite acoperirea integrală a prețul de achiziție și astfel se va asigura executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze naturale. ANRE a anunțat că va examina în regim de urgență solicitarea Moldovagaz. Specialiștii Agenției vor analiza calculele Moldovagaz, bazate pe pe estimările întreprinderii de stat Energocom, într-o ședință publică planificată să aibă loc miercuri, 7 iunie. Astfel, prețul unui metru cub de gaze naturale, pentru consumatorii casnici, ar urma să fie de 18 lei și 45 de bani, cu peste zece lei mai mic decât cel actual. În prezent, consumatorii achită un tarif necompensat de 29 de lei și 27 de bani pentru un metru cub de gaze. Anterior, ministrului Energiei, Victor Parlicov, spunea că noul tarif pentru consumatorii finali ar urma să fie între zece și 20 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!