Zece ani de la dispariția zborului MH370
Externe 4 martie 2024, 20:19 | 248

Rudele pasagerilor din avionul companiei Malaysia Airlines, care a dispărut în 2014, s-au adunat la un eveniment de comemorare în capitala Kuala Lumpur. În această săptămână se împlinesc zece ani de la dispariția aeronavei într-unul dintre cele mai mari mistere ale aviației din lume. Oamenii le cer autorităților să continue căutările, scrie Reuters.

Zborul MH370, o aeronavă Boeing 777 care transporta 239 de persoane, majoritatea cetățeni chinezi, a dispărut de pe ecranele radarului pe 8 martie 2014, în timp ce se afla pe drum de la Kuala Lumpur spre Beijing, China. În ciuda celei mai mari căutări din istoria aviației, avionul nu a fost niciodată găsit.

Ministrul Transporturilor din Malaezia afirmă că Guvernul său face eforturi pentru o nouă încercare de a găsi aeronava.

ANTHONY LOKE, ministrul Transporturilor din Malaezia: "După cum am menționat de mai multe ori, în ceea ce privește guvernul malaezian, ne angajăm în această căutare, iar căutarea trebuie să continue."

Oficialul a adăugat că Malaezia a invitat compania americană de explorare a fundului mării Ocean Infinity să discute o nouă propunere de căutare, după ce două încercări de a găsi avionul au eșuat. O căutare subacvatică de doi ani, în valoare de 130 de milioane de dolari, efectuată de Malaezia, China și Australia s-a încheiat în ianuarie 2017. În anul următor, Malaezia a angajat Ocean Infinity pentru o căutare în sudul Oceanului Indian, oferind până la 70 de milioane de dolari dacă avionul era găsit. De-a lungul anilor, resturi, unele confirmate și altele considerate a fi provenite de la aeronavă, s-au spălat pe țărmurile Africii și pe insulele din Oceanul Indian, dintre care unele au fost expuse la comemorarea de duminică, notează Reuters.

Dispariția avionului și lipsa „cutiei negre” reprezintă două aspecte semnificative în cercetarea acestui caz, unul foarte neobișnuit. „Sarcina este dificilă, deoarece nu se cunoaște locul avionului”, afirmă unii experți.

YI HUANG, profesor de electrotehnică, Universitatea Liverpool: "Pe pământ noi putem avea imagini din satelit, căutări cu avioane, dar în ocean este foarte dificil, deoarece instrumentele normale de care dispunem nu pot localiza aeronava. De aceea, în pofida eforturilor enorme din partea guvernelor, noi nu avem încă o soluție pentru a găsi acest avion. Este o tragedie enormă pentru familii și pentru noi toți."

Avionul Boeing 777 a dispărut de pe radare la scurt timp după ce a decolat pe 8 martie 2014. Datele din satelit au arătat că avionul a deviat de la traiectoria sa de zbor pentru a se îndrepta spre sudul Oceanului Indian, unde se crede că s-a prăbușit. Avionul a făcut o manevră neașteptată, când și-a schimbat cu 180 de grade ruta de zbor – în timp ce se întorcea spre Pensinsula Malay și Strâmtoarea Malacca și a dispărut. Corpurile pasagerilor nu au mai fost găsite niciodată.

Opinia ta contează. Comentează!