Actorii de la patru teatre din Chișinău vor prezenta spectacole în mai multe localități, în cadrul unui proiect
Cultură 5 aprilie 2023, 17:50 | 1050

Actorii de la patru teatre din Chișinău vor prezenta spectacole în mai multe localități, în cadrul proiectului ”Teatrul pe roți”. Primul spectacol, „Destin”, după Vladimir Beșleagă, a fost prezentat marți în sala Liceului ”Ion Creangă” din satul Hârbovăț. Să-i vadă pe actorii de la Teatrul „Alexei Mateevici” au venit mulți săteni, dar cei mai bucuroși erau copiii.

Unii elevi i-au îndemnat și pe părinți să vină la spectacol.

EUGENIA MATFEI, mprofesoară de istorie: "Sperăm că asemenea spectacole să fie organizate mai des la noi la Hârbovăț. Chiar avem nevoie. Cultura niciodată nu ne-a încurcat. Ea este importantă pentru toți, dar mai ales pentru elevi și profesori."

Spectacolul „Destin”, după opera lui Vladimir Beșleagă, se distinge printr-un limbaj scenic modern, complex, forța cuvântului fiind subliniată prin imagini sugestive și o expresie corporală inedită.

VICTOR UNTILĂ, actor: "Eu de fapt sunt un gând. E un personaj abstract, dacă pot să spun așa. De obicei, noi actorii suntem obișnuiți să jucăm oameni, iar în momentul în care personajul tău este un gând, îți pui întrebarea „Cum este acest gând ?”."

CĂTĂLINA BUDU, actriță: "Suntem gândul omului. Fiecare dintre noi, atunci când avem gânduri, parcă vorbim cu noi înșine. Noi reprezentăm gândul autorului."

CORINA DUȘA, coordonatorul proiectului ”Teatrul pe roți”: "Fiecare spectacol, nu doar acesta, are o temă socială. Au un impact pozitiv și din orice scenă din spectacol poți să însușești o lecție. În cadrul proiectului ”Teatrul pe roți” ne propunem să facem și niște ateliere cu copii. Este vorba despre arta vorbirii și arta actorului."

”Teatru pe roți” este un proiect la prima ediție, implementat de Centrul pentru Resurse Media, Institutul Cultural Român și Ministerul Culturii.

Actorii de la Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Republican „Luceafărul” și Teatrul Laborator „Arta și gândul” vor prezenta spectacole în localitățile Horești, din Ialoveni, și Camenca, din raionul Glodeni.

Opinia ta contează. Comentează!