Image-Description
Siegfried Mureșan: „Europarlamentarii PNL vor spune clar, din prima zi a mandatului: Vrem perspectivă europeană pentru RM”
Politic 17 aprilie 2019, 15:30 | 1406

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, membru al Partidului Național Liberal din România, deputat în Parlamentul European din partea Grupului Partidului Popular European și purtător de cuvânt al PPE, a vorbit, într-un interviu pentru Jurnal, despre ceea ce își propun europarlamentarii Partidului Național Liberal în viitorul mandat, în ceea ce privește Republica Moldova.

- Au mai rămas mai puțin de 2 luni până la alegerile europarlamentare. Cum este perioada aceasta pentru dumneavoastră?

- E o perioadă aglomerată, dar frumoasă. Spun că e aglomerată pentru că am mers în ultimele săptămâni de la Vaslui și până la Timișoara, de la Hunedoara și până în Constanța. Iar partea frumoasă este că mă întâlnesc cu oamenii, pentru că acesta este rolul unui politician, să asculte oamenii. Le povestesc oamenilor ce am făcut în acest mandat al Parlamentului European și ce voi face în următorii cinci ani dacă voi fi ales.

- Că tot ați menționat aceste întâlniri cu susținătorii, veți fi în Chișinău duminica aceasta. Cum va arăta vizita dumneavoastră?

- Eu am venit în Republica Moldova de mai multe ori în actualul mandat al Parlamentului. Am condus o delegație a Partidului Popular European într-o vizită de lucru; am condus delegația Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European într-o misiune al cărei scop era să evalueze folosirea fondurilor europene în Republica Moldova; am fost observator oficial al Parlamentului la ambele tururi de scrutin pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. De fiecare dată revin cu mare plăcere și mă bucur că voi fi la Chișinău duminică.

Va fi o vizită în care vreau să îi ascult pe oameni. Vreau să mă întâlnesc cu câți mai mulți oameni, să aflu ce își doresc ei de la mine, de la Uniunea Europeană în următorii ani.

Vreau ca mesajul PNL să ajungă la cât la mai mulți oameni. De aceea îi aștept pe chișinăueni în număr cât mai mare duminică, de la ora 16:00, la Sala cu Orgă.

- Ce doriți să le transmiteți cetățenilor?

- Vreau ca oamenii să știe că noi, PNL, suntem singurul partid din România care poate obține ceva pentru români, fie că se află în stânga sau dreapta Prutului. Așa cum eu am obținut în 2018, ca negociator șef al bugetului UE, alocări pentru țările din vecinătatea estică mai mari cu 58 de milioane față de 2017, până la 602 milioane de euro, tot așa vom obține fonduri europene mai mari pentru Republica Moldova în următorul mandat al Parlamentului European. De aceea voi susține alocări mai mari pentru Republica Moldova în viitorul buget multianual al UE 2021-2027. Dacă în perioada 2014-2020 Republica Moldova ar urma să primească 746 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, eu vreau să creștem această sumă.

Am văzut efectul pozitiv al acestor fonduri în vizitele mele în Republica Moldova. Vreau ca în continuare Republica Moldova să beneficieze de bani europeni pentru investiții în drumuri mai bune, școli și licee la standarde europene, spitale moderne. Vreau ca IMM-urile și agricultorii din Moldova să aibă mai multe fonduri pentru investiții.

- Ce își propun europarlamentarii Partidului Național Liberal în viitorul mandat în ceea ce privește Republica Moldova?

- În primul rând, europarlamentarii Partidului Național Liberal vor spune clar din prima zi a mandatului Parlamentului: vrem perspectivă europeană pentru Republica Moldova. Vrem ca toate procesele de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană să aibă o finalitate clară: aderarea la Uniunea Europeană. Liberalizarea vizelor, semnarea Acordului de Asociere - ambele au fost foarte importante. Însă noi vrem mai mult!

În al doilea rând, noi ne asumăm protejarea drepturilor cetățenilor români oriunde în Europa. Deci indiferent dacă locuiți în dreapta sau stânga Prutului, fiți siguri că orice încălcare a drepturilor dumneavoastră ca cetățeni ai UE va fi sancționată și remediată de către europarlamentarii PNL.

Nu în ultimul rând, PNL va cere mai multe fonduri europene pentru investiții în Republica Moldova. Vrem o Republică Moldova mai puternică din punct de vedere economic, cu un stat de drept funcțional, cu autorități capabile să combată corupția și criminalitatea organizată.

Opinia ta contează. Comentează!