Secretarul general al NATO și șeful diplomației UE au comentat revolta Wagner din Rusia
Externe 26 iunie 2023, 19:50 | 427

Revolta eşuată din weekend a mercenarilor din grupul privat Wagner în Rusia, condus de Evgheni Prigojin, arată clar că invadarea Ucrainei decisă de Putin a fost o eroare strategică și a scos în evidenţă fisuri în puterea militară a Moscovei. Sunt comentariile de azi ale secretarului general al NATO și ale șefului diplomației europene. "Orice s-ar întâmpla după umilirea lui Putin de către fostul său protejat Prigojin, restul lumii îl vede acum pe președintele rus drept rănit și această percepție contează mai mult decât jocurile de putere, care se desfășoară la Moscova", comentează experții.

JOSEP BORRELL șeful diplomației europene: "Cea mai importantă concluzie este că războiul împotriva Ucrainei lansat de Putin și că monstrul, pe care l-a creat Putin cu Wagner, monstrul îl muşcă acum pe el. Monstrul acţionează împotriva creatorului său. Sistemul politic dă dovadă de fragilitate, iar puterea militară se sparge. Aceasta este o consecință importantă a războiului din Ucraina."

JENS STOLTENBERG secretarul general al NATO: "Monitorizăm situaţia în Rusia. Evenimentele din weekend sunt o problemă internă a Rusiei şi încă o nouă demonstraţie a unei erori strategice majore, pe care preşedintele Putin a comis-o prin anexarea ilegală a Crimeii şi prin războiul împotriva Ucrainei. În timp ce Rusia își continuă asaltul este și mai important ca noi să continuăm sprijinul pentru Ucraina."

O criză de 24 ore a zdruncinat sâmbătă Rusia, când şeful mercenarilor Evgheni Prigojin a anunţat că unităţi ale grupului Wagner au început un ”marş al dreptăţii” spre Moscova pentru a schimba conducerea militară a ţării. Prigojin îi avea în vedere pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi pe şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pe care i-a acuzat că au sacrificat mii de bărbaţi ruşi în Ucraina, notează Agerpres. Brusc, sâmbătă seara, Prigojin şi Kremlinul au anunţat sfârşitul rebeliunii şi retragerea progresivă a trupelor Wagner la bazele lor temporare din Ucraina, în urma unei înţelegeri, la care a contribuit şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Kremlinul a anunţat că Prigojin va părăsi Rusia şi va pleca în Belarus, evitând astfel să fie urmărit penal. Vladimir Putin a declarat sâmbătă că rebeliunea forţelor de mercenari Wagner ameninţă însăşi existenţa Rusiei şi a promis să o zdrobească. Totuşi, de atunci Putin nu a comentat public evenimentele dramatice sau înţelegerea mediată de preşedintele belarus, care a dezamorsat criza, scrie Reuters. Experții afirmă că cea mai bună abordare este ca lumea să se aștepte la ce este mai rău, în timp ce se pregătește pentru ce este mai bun.

PIERRE BRIANCON editorialist: "Orice s-ar întâmpla după umilirea lui Putin de către fostul său protejat Prigojin, restul lumii îl vede în prezent pe președintele rus ca rănit și această percepție contează mai mult decât jocurile de putere, care se desfășoară acum la Moscova. Statele Unite, Europa și China vor trebui să-și scoată praful de pe planurile post-Putin. Cel mai rău ar fi o bătălie lungă a diferitelor clanuri care se luptă pentru putere în Moscova. Haosul de la vârf va spori incertitudinea asupra politicii rusești atât pentru exterior, cât și pentru interior. Pe frontul diplomatic vor fi îngrijorări noi cu privire la cine controlează armele atomice ale Rusiei. Dar puterile globale ar trebui, de asemenea, să se pregătească pentru cel mai bun scenariu. Dacă orice guvern rus oferă discuții cu privire la încetarea războiului, de exemplu, trebuie să fie pregătiți ca, pas cu pas, să ușureze sancțiunile care au lovit țara din 2014."

O analiză publicată de Reuters relevă câteva fapte certe despre omul de afaceri și fondatorul Wagner Group. Evgheni Prigojin, cu limbaj de cartier, agresiv, este una dintre cele mai vizibile fețe ale războiului, care a recrutat mii de pușcăriași ruși pentru a lupta pentru Wagner și s-a certat deschis cu ministerul rus al Apărării. Prigojin are 62 de ani și este cunoscut de zeci de ani drept "bucătarul lui Putin", datorită contractelor de catering ale companiei sale cu Kremlin. Nu este clar cât de prieteni sunt el și Putin, dar se cunosc. Ambii s-au născut și au crescut în Leningrad, acum St. Petersburg. După ce a ispășit o lungă pedeapsă cu închisoarea în anii '80, Prigojin a început să vândă hotdog-uri în orașul său natal. Apoi și-a deschis propria companie de restaurante și catering. Anul trecut, Prigojin a recunoscut că a fondat grupul militar privat în 2014, anul în care Rusia a anexat ilegal Crimeea de la Ucraina.

NINA KHRUȘCEVA profesoară de afaceri internaționale: "Ridică mari semne de întrebare. Într-o zi, Vladimir Putin îl numește trădător și brusc el este iertat și merge în Belarus. Este greu de înțeles. Belarus e o țară mică, Evgheni Prigojin este un bărbat al proiectelor uriașe. E foarte greu de văzut ce va face el acolo exact."

MARK LYALL GRANT fost ambasador britanic la ONU: "Faptul că această înțelegere pare să îi ofere lui Prigojin un fel de iertare gratuită, ca să se retragă în Belarus și că mercenarii Wagner vor fi absorbiți în armata rusă obișnuită reprezintă, poate, o surpriză. Dar, de asemenea, este și motivul pentru care cred că această saga nu este încheiată încă pentru că îmi vine greu să cred că Prigojin va avea o retragere liniștită și pașnică în Belarus."

Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni lui Prigojin pentru rolul său în Wagner. De asemenea, îl acuză că a finanțat o fermă de troli cunoscută drept ”agenția de cercetare pe Internet”, despre care Washingtonul spune că a încercat să influențeze alegerile din America, mai scrie Reuters.

Opinia ta contează. Comentează!