Pentru prima dată în Moldova, aproximativ 1700 de elevi vor avea acces gratuit la educație digitală inteligentă și creativă
Social 3 august 2022, 15:45 | 942

Pentru prima dată în Moldova, aproximativ 1700 de elevi vor avea acces gratuit la educație digitală inteligentă și creativă. Un laborator dotat cu roboți multifuncționali, calculatoare touch screen, imprimante, scanere și stilouri 3D, dar și ochelari VR pentru realitatea virtuală a fost deschis astăzi în incinta Liceului Teoretic „Hyperion” de la Durlești. Laboratorul SmartLab va găzdui orice materie de studiu. De exemplu, la orele de geografie, elevii vor putea vedea Pământul în format 3D, iar la cele de matematică - să proiecteze cu ajutorul stilourilor 3D diverse forme geometrice.

ANDREEA PAUL, fondatoarea Asociației INACO, România: "Toate materiile pot fi predate în SmartLab cu ajutorul soft-urilor și aplicațiilor instalate pe aceste ecrane și pe această tablă interactivă. Piramidele egiptene le pot vizualiza în VR, Marele Zid Chinezesc, la fel, Astronomia se poate trăi într-o navă cosmică tot în VR."

GALINA RUSU, secretar de stat, Ministerul Educației și Cercetării: "Acest laborator, dar și această inițiativă, tinde să aducă sistemul educațional din Republica Moldova la un alt nivel, în care promovăm creativitatea, promovăm interacțiunea dintre disciplinele predate, mă refer aici la disciplinele STEAM."

TAMARA PASAT, directoarea liceului ”Hyperion”, or. Durlești: "Nu este un laborator doar de informatică sau un laborator pentru pregătirea elevilor olimpici. Este un laborator în care se vor desfășura lecții la toate disciplinele școlare."

Laboratorul este dotat cu un sistem video-streaming de ultimă generație.

TAMARA PASAT, directoarea liceului ”Hyperion”, or. Durlești: "Acest laborator mai oferă și oportunitatea, în cazul în care noi nu avem, de exemplu, un profesor de istorie, noi putem să ne conectăm la o altă oră de istorie cu colegii fie din România, fie, eventual dacă ar avea cineva din Moldova acest SmartLab, am putea să ne conectăm la ora altui profesor de istorie."

Timp de câteva zile, 20 de profesori de la Liceul Teoretic „Hyperion” au urmat cursuri de instruire pentru a face față noilor tehnologii.

VASILE MANICĂ, profesor de religie și istorie: "Am avut posibilitatea să explorăm, datorită căștilor virtuale diferite monumente de arhitectură, diferite molecule, particule, pe care, sunt sigur, că și elevii vor avea acel entuziasm pe care l-am avut și noi ca profesori. Laboratorul va fi ca o oportunitate pentru noi ca lecțiile să fie mult mai interactive pe lângă aplicațiile pe care le avem noi, le folosim."

Unii elevi au reușit deja să pună în practică echipamentele performante.

Primul SmartLab din Republica Moldova a fost realizat printr-o donație de aproximativ 90 de mii de euro, făcută de Asociația INACO, cu sprijinul unei companii daneze.

Opinia ta contează. Comentează!