Regizorul Valeriu Jereghi a împlinit 50 de ani de activitate profesională
Cultură 23 octombrie 2023, 17:47 | 967

Regizorul Valeriu Jereghi și-a chemat prietenii și colegii la o serată de creație, pe care a organizat-o cu ocazia împlinirii a 50 de activitate profesională și nu doar. ”Valeriu Jereghi și-a asigurat cu bună-știință un loc sigur în istoria cinematografiei internaționale”, spun oamenii despre cel, care a turnat filmele ”Arrivederci” sau ”Milika”. La evenimentul care s-a desfășurat în orașul Strășeni, la baștina regizorului, au venit și colegi din București.

Valeriu Jereghi a marcat cinci decenii de activitate și a sărbătorit împlinirea vârstei de 75 de ani. Cineastul a fost felicitat de familie, colegi și prieteni.

GHEORGHE GRÂU, actor: "Are o calitate de excepție de a transmite starea și de a ști ce dorește de la actor, și de-al susține, de a-l promova în cadru. Dumnealui și-a asigurat cu bună-știință un loc sigur în istoria cinematografiei internaționale. La mulți ani!"

ALECU DELEU, regizor: "Acum noi vedem câteva din filmele regizorului Valeriu Jereghi și vedem că a avut premoniția, intuiția niciodată nu l-a mințit. A simțit ce timpuri se apropie. El e permanent în căutare de teme, de eroi, de locații, de reflecții."

ANATOL MÂRZENCO, interpret, actor: "Mă bucur că te-am cunoscut, că m-ai cunoscut. Eu îmi amintesc cu drag acele clipe când căutai personajul pentru tatăl Milikăi."

Valeriu Jereghi este un artist complex, un poet, un pictor, afirmă actorul Nicolae Jelescu.

NICOLAE JELESCU, actor: "Nimeni ca dânsul altul nu aduce poezia în față așa cum o aduce dânsul. Ești o legendă vie a filmului românesc, și nu numai din Basarabia, dar din toată Țara. La mulți ani!"

La eveniment au venit și colegii din București.

NITA CHIVULESCU, editor de film: "Am două liste de regizori. O listă de regizori foarte importanți cu care am lucrat, români. Și mai am încă o listă, pe care am un singur nume - Valeriu Jereghi. De ce? Pentru că el nu seamănă cu nimeni.El smulge viața din sufletul lui și o dă filmelor, și de aceea filmele lui sunt atât de reușite."

Valeriu Jereghi s-a născut pe 19 octombrie 1948 în Străşeni. A absolvit Facultatea de regie a Institutului Unional de Cinematografie de la Moscova. Este membru al Uniunii Cineaștilor din 1978. Jereghi este autorul cărţilor „Nuvele cinematografice” și „Amore e guerra”.

Opinia ta contează. Comentează!