11 persoane sunt cercetate de CNA sub acuzația că ar fi vândut meciuri în cadrul unei rețele internaționale
Sport 8 decembrie 2020, 19:45 | 1811

Scandal în fotbalul moldovenesc! Unsprezece persoane sunt cercetate de CNA sub acuzația că au vândut meciuri de mii de euro. În doar patru luni, suspecții ar fi câștigat peste jumătate de milion de euro.

Patru dintre cei 11 vizați în dosar au fost reținuți ieri, după o serie de percheziții, iar alți doi sunt în căutare. Este vorba despre managerii și conducătorii a patru echipe de fotbal, care evoluează în Divizia Națională: Codru Lozova, Speranța Nisporeni, Dinamo-Auto Tiraspol și Sf. Gheorghe. Costul unui meci trucat varia între 10 și 20 de mii de euro, afirmă anchetatorii. Printre bănuiții cercetați în libertate figurează actualul antrenor al echipei tiraspolene Dinamo-Auto, Igor Dobrovolschi. Bănuiții riscă acum amenzi de până la 250 de mii de lei sau până la șase ani de închisoare.

Potrivit ofițerilor CNA și Interpol, din 2017 încoace, mai mulți antrenori, fotbaliști și manageri ar fi aranjat meciuri pentru casele de pariuri din Asia și din Uniunea Europeană. În patru luni, din iulie și până acum, au fost trucate peste 20 de meciuri, iar cei implicați au ridicat un profit de peste 600 de mii de euro. Printre suspecții reținuți ieri este Sergiu Cotorobai, fostul vicepreședinte al Clubului de Fotbal „Speranța Nisporeni” și Iurie Osipenco, antrenorul principal al clubului. L-am sunat pe președintele clubului Petru Efros, care era la Minsk. El ne-a spus că nu cunoaște decât ce a scris presa.

PETRU EFROS, președintele FC Speranța Nisporeni: "Eu chiar nu pot să vă spun, pentru că eu chiar sunt președintele clubului, dar fictiv. Eu deja demult am lăsat clubul pe mâna investitorilor din afara țării. Și ei l-au lăsat pe Osipenco. El coordonează absolut totul la club."

Secundul lui Osipenco, Iulian Bursuc, a fost dat în căutare, potrivit surselor noastre. Descinderi ale CNA au avut loc și la baza de la Stăuceni, unde se antrenează clubul de fotbal „Codru Lozova”. Acest lucru ne-a fost confirmat de primarul Comunei.

ALEXANDRU VORNICU, primarul comunei Stăuceni: "Au venit să facă percheziții pentru fotbaliștii care erau la moment acolo. Din câte cunosc, au fost ridicate laptopuri si telefoane."

Din imaginile prezentate de CNA se vede că la baza de la Stăuceni a fost găsită și o substanță de culoare verde. Pachetul a fost depistat la unul dintre cei reținuți, iar singurul din cei patru care are conexiuni cu această echipă este Denis Kalilnkov, despre care se spune că ar fi numit recent antrenor principal al echipei. Ofițerul de presă al clubului Mihai Burciu a negat acest lucru. Implicată în scandal este și echipa Sf Gheorghe Suruceni. Aceleași surse afirmă că președintele-jucător Petru Ojog, cel care a marcat ultimul gol al etapei precedente, a fost anunțat în căutare. Am încercat să-l găsim pe ofițerul de presă al clubului Ion Anușca, dar acesta nu ne-a răspuns la apel.Încă o echipă care figurează în dosar este Dinamo-Auto, iar cel de-al patrulea reținut este managerul echipei, Andrei Novicov. Actualul antrenor Igor Dobrovolschi are statut de bănuit, fiind cercetat în libertate. Potrivit Serviciului de presă al Federației Moldovenești de Fotbal, descinderile au avut loc în colaborare cu Departamentul de integritate al organizației, creat acum un an.

SANDU GRECU, ofițer de presă FMF: "Absolut toată informația care este la CNA este parvenită inclusiv de la Federația Moldovenească de Fotbal, de la Departamentul integritate care a fost fondat acum un an. Noi nu protejăm absolut pe nimeni și, în cazul în care vor fi persoane inclusiv din cadrul Federației, noi vom face absolut publică toată informația."

Operaţiunea de reținere s-a desfășurat în comun cu reprezentanţii EUROPOL și UEFA, se arată în comunicatul CNA.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie