CSM a amânat confirmarea lui Munteanu
Justiţie 2 aprilie 2024, 20:07 | 228

Consiliul Superior al Magistraturii a amânat pentru altă zi examinarea raportului Comisiei de evaluare externă în privința procurorului general interimar, Ion Munteanu. Acesta aspiră la funcția de judecător la CSJ. „Sunt cel puțin cinci dubii, care trebuie analizate”, a specificat președinte interimar al CSM, Sergiu Caraman.

Deși Ion Munteanu a solicitat examinarea raportului Comisiei Vetting în ședința de marți, membrii CSM au decis, cu 9 voturi „pro”, să scoată chestiunea de pe ordinea de zi. Membrii CSM au invocat faptul că dosarul care îl vizează pe Munteanu este voluminos și necesită mai mult timp pentru examinare. Este vorba despre 668 de documente și 5 mii 244 de file, majoritatea de ordin financiar.

SERGIU CARAMAN, președinte interimar al CSM: "Reieșind din numărul mare de înscrisuri anexate ele nu au fost procesate de către toți membrii Consiliului Superior al magistraturii și membrii CSM au considerat că este oportun să mai luăm o săptămână pentru studiere acestui raport chiar dacă rapoartele comisiei Vetting sunt prioritatea zero pentru CSM."

Comisia Vetting a identificat cel puțin cinci suspiciuni, care trebuie verificate în contextul tuturor înscrisurilor anexate, a punctat Sergiu Caraman.

SERGIU CARAMAN, președinte interimar al CSM: "În cazul domnului Muntean, Comisia a identificat cele cinci dubii despre care vă spuneam și Comisia a considerat că ele toate au fost înlăturate și nu duc la ne promovare. Deci propunerea Comisiei este de promovare, iar membrii CSM au considerat că trebuie să fie examinate toate materiale, raportându-le la acele dubii pentru că trebuie să dăm o hotărâre motivată."

Potrivit surselor noastre confidențiale, neclaritățile țin de un apartament de 650 de mii de euro în Brașov, cheltuieli de mii de euro peste hotare, dar și dubii privind vânzarea unei companii de construcție, cu 5 mii 400 de lei, de către soția actualului procuror general interimar.

Munteanu a fost inabordabil în timpul ședinței CSM pentru o reacție. Acesta nu a răspuns la telefon pentru a oferi detalii.

Potrivit declarației de avere depusă de Ion Munteanu pentru anul trecut, documentul nu diferă esențial de cel din 2022. Ca și în declarația precedentă, el a indicat veniturile din salariu, la care a mai adăugat și diurnele, dar și bursă de studii de master la UTM, de 5 mii de lei, și peste 6 mii de lei românești - indemnizație. Șeful interimar al Procuraturii Generale a mai declarat aceleași terenuri, cele două Mercedes-uri ale familiei, cumpărate în 2017, dar și o Dacia Duster achiziționată în 2024, care ar valora 215 mii de lei. În declarația pentru 2022, Munteanu trecuse o Dacia din 2015, cumpărată în 2020, care ar fi valorat mai puțin, mai exact, aproape 148 de mii de lei. Ion Munteanu a ridicat anul trecut aproape 485 de mii de lei salariul de la Procuratură, adică puțin peste 40 de mii de lei lunar. În declarația pentru anul 2022, Munteanu a indicat o sumă mai mică cu circa 30 de mii de lei - salariu de la Procuratură, în situația în care a fost numit interimar abia în octombrie, iar până atunci a fost procuror anticorupție. Munteanu mai deține trei terenuri extravilane și unul intravilan.

Ion Munteanu a candidat recent și pentru funcția de procuror general, în cadrul concursului organizat de Consiliul Superior al Procurorilor. Acesta s-a clasat pe locul doi, însă CSP a anulat rezultatele concursului din cauza punctajelor reprobabile acordate de un membru al Consiliului. Munteanu este și candidat pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie