Ion Druță a fost condus pe ultimul drum
Social 2 octombrie 2023, 19:53 | 592

În Republica Moldova e zi de doliu, în memoria lui Ion Druță, care a fost înmormântat astăzi la Soroca. Până a fi dus la locul de veci, conform testamentului, sicriul cu trupul neînsuflețit al scriitorului a fost depus la Teatrul „Mihai Eminescu” din Chișinău. ”Ion Druță a fost o personalitate complexă, un scriitor cu caracter și principii”, afirmă cei care i-au citit opera.

ION HADÂRCĂ, scriitor: "Acest creator trece în urma monumentului său. Rămâne opera sa ca o meta Miorița. De la ”Frunze de dor”, prin „Clopotnița”, ”Casa Mare”, prin „Păsările tinereții noastre”, prin „Povara bunătății noastre”, prin „Sfânta sfintelor”."

ARCADIE SUCEVEANU, scriitor: "Clipa repede ce ni s-a dat s-a consumat, dar rămâne opera. Acesta este gândul care vine acum să ne consoleze și să șteargă literaturii române și întregii Basarabii lacrima. Ion Druță a știut ca nimeni altul să așeze în tiparele scrisului artistic, sufletul nostru al basarabenilor dar și al bucovinenilor."

TEO CHIRIAC, președinte, Uniunea Scriitorilor: "Ion Druță a fost o personalitate complexă, un scriitor cu caracter și principii. A fost un autor admirat de marele public cititor și spectator. Dar adese ori a fost și contestat."

PETRU HADÂRCĂ, director Teatrul „Mihai Eminescu”: "Opera sa și în mare măsură destinul său sunt emblematice pentru noi. Pentru noi, românii basarabeni, cei care am fost prinși între cele două râuri: Prut și Nistru."

Sicriul cu trupul neînsuflețit al scriitorului a fost dus apoi la Soroca. Ion Druță a fost înmormântat într-o poieniță, aproape de "Lumânarea Recunoștinței", așa cum a fost scris în testament. Un ultim omagiu au venit să îi aducă o mulțime de localnici.

RUSANDA RADVAN, actriță: "Îi mulțumesc maestrului pentru că l-am îndrăgit citindu-i primele pagini fiind clasa a VII-a. Am citit toată opera din scoarță în scoarță, m-am îndrăgostit de scriitor cu "Povara Bunătății Noastre", "Clopotnița", ulterior a urmat "Frunze de Dor"."

Regizorul Alexandru Cozub ne-a spus că va contribui la menținerea vieții literare a lui Ion Druță pe scena teatrală.

ALEXANDRU COZUB, regizor: "La sigur piesele lui, opera lui va rămâne după noi mulți, mulți ani, atâta timp cât exista, cred eu, acest pământ."

Ion Druță s-a născut pe 3 septembrie 1928, în comuna Horodiște, județul Soroca. În 1953 apare primul volum de schiței și nuvele, intitulat „La noi în sat”. În 1969, Ion Druță se mută la Moscova, continuându-și activitatea literară în limba rusă. Scriitorul a murit pe 28 septembrie la Moscova.

Opinia ta contează. Comentează!