Partidele parlamentare finlandeze sunt de acord cu ridicarea unui gard pe porţiuni ale graniţei cu Rusia
Externe 19 octombrie 2022, 19:57 | 318

Partidele parlamentare finlandeze sunt de acord cu ridicarea unui gard pe porţiuni ale graniţei cu Rusia. ”Guvernul vrea acum să elaboreze propuneri pentru un proiect pilot, care să fie votat de parlament în cursul acestui an”, a declarat prim-ministrul țării, Sanna Marin. Finlanda şi Rusia împart o graniţă întinsă pe 1.300 de kilometri.

”Este vorba despre a ne asigura că frontiera este bine controlată şi că putem influenţa preventiv situaţii ce ar putea apărea la graniţă”, a declarat şefa guvernului Sanna Marin, după o reuniune cu lideri de partid desfăşurată marţi seara.

Votul privind construcţia finală a gardului, care ar putea avea între 130 şi 260 km de-a lungul graniţei, conform propunerii Serviciului de pază a frontierei, urmează să aibă loc anul viitor. Costurile sunt estimate la sute de milioane de euro, iar lucrările ar urma să dureze 3-4 ani. Unele părţi ale opoziţiei au criticat costurile şi durata acestei construcţii, scrie Agerpres, cu trimitere la DPA.

Finlanda are o frontieră comună de 1.300 de kilometri cu Rusia, o linie invizibilă ce traversează păduri foarte dese. Imposibil și inutil, probabil, de a construi un zid pentru întreaga frontieră comună, scrie RFI. Proiectul prevede ca doar 260 de km să fie securizați. Mai exact, anumite tronsoane, considerate sensibile de autoritățile de la Helsinki, care, doresc să înlocuiască actualele bariere din lemn cu grilaje supravegheate în permanență și care vor putea fi cu greu traversate.

France Presse citează avocați din Moscova, care se declară copleșiți de numărul cererilor formulate de cetățeni ruși de a fi ajutați pentru a scăpa de mobilizarea decretată de Putin, pentru a lupta cu arma în mână în Ucraina. Unii experți în relații internaționale se tem că decizia Finlandei de a-și consolida frontierele ar putea crește tensiunile cu Rusia. Dar șeful executivului de la Helsinki, Sanna Marin, amintește că “există un război în Europa, iar situația este tensionată”.

Până în prezent, Finlanda nu a constatat intrări ilegale ale rușilor pe teritoriul său, dar autoritățile se îngrijorează de eventuala degradare a securității pe flancul de est.

Opinia ta contează. Comentează!