Inflația a scăzut cu tot cu PIB
Economic 14 februarie 2023, 19:46 | 584

Economia Republicii Moldova a fost lovită puternic, în anul trecut. Produsul Intern Brut a înregistrat o descrește de 12%, în trimestrul patru. În același timp, inflația care părea de neoprit, pierde tot mai mult din turații și scade puternic deja de patru luni. După ce în septembrie trecut inflația trecea peste 34%, aceasta s-a redus la 27%, în ianuarie curent. Datele au fost prezentate în cadrul unui raport prezentat de guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu.

Guvernatorul BNM a declarat că prin deciziile luate anul trecut, chiar dacă pe alocuri dure, instituția pe care o conduce și-a atins scopul principal, și anume inversarea traiectoriei inflației. Printre factorii care vor influența, în continuare, reducerea inflației se numără cererea internă și externă modestă, ajustările recente de tarife pentru energia electrică, precum și temperarea continuă a creșterii prețurilor la produse alimentare și la petrol pe piața internațională. Astfel, inflația medie anuală va fi de 13,7 la sută în 2023 și de 5,5 la sută în 2024.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: "Incertitudinile oricum rămân mari pentru că războiul din Ucraina încă nu a luat sfârșit. El încă poate să ne aducă surprize pe diferite dimensiuni - cât pe piețele externe, atât și pe lanțurile de aprovizionare care sunt în imediata noastră vecinătate, care pot avea anumite efecte asupra pieței noastre. Totuși, analizând balanța riscurilor, noi azi vedem un mediu puternic dezinflaționist. Respectiv, am venit și vom veni cu o serie de politici monetare de relaxare."

Pe de altă parte, pe fondul inflației puternice, care a dus la contractarea economiei în anul trecut, au scăzut și creditele noi acordate persoanelor fizice, și fondul de salarizare, și remiterile, și consumul. Deși inflația este în scădere, o parte a populației a fost deja afectată puternic de prețurile mari din ultima perioadă, a subliniat Octavian Armașu.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: "Sunt cetățeni care recurg deja la economiile lor care le țin sub formă de valută acasă, în apartament. Respectiv, și acele rezerve sunt puse la bătaie ca oamenii să-și mențină nivelul de consum, să poată să-și achite facturile și să-și întrețină familia. Asta vorbește despre aceea că anumite pături din societate o duc foarte greu și este absolut imperativ ca noi să relansăm procesul economic."

Potrivit prognozelor Băncii Naționale, PIB-ul ar urma să-și revină în 2023 și să înregistreze către finele anului o creștere de 10%, paralel cu scăderea continuă a inflației. Reducerea inflației a făcut posibil ca BNM să înceapă relaxarea politici monetare, cea ce duce la ieftinirea creditelor. Aceasta va încuraja creșterea împrumuturilor din partea populației, în special prin credite de consum și ipotecare. Totodată, ieftinirea creditării poate servi drept imbold pentru agenții economici să relanseze proiectele investiționale, care au fost diminuate puternic în 2022.

Opinia ta contează. Comentează!