Rușii au lovit instalațiile energetice ale Ucrainei, lăsând o parte din Kiev și alte orașe fără energie și apă
Externe 18 octombrie 2022, 19:31 | 401

Războiul se va încheia mai repede, dacă Rusia va avea mai puține oportunități teroriste, afirmă Volodimir Zelenski. Moscova a confirmat astăzi că a atacat infrastructuri energetice din Ucraina. Loviturile au lăsat Kievul și alte orașe ucrainene fără energie și apă. Două centrale termice au suferit avarii semnificative. Statele Unite avertizează că alianța Rusiei cu Iranul e reprezintă o amenințare pentru întreaga lume.

În această dimineață, autoritățile ucrainene au raportat atacuri ale rușilor în Krivoi Rog, Dnipro, Harkov și Nikolaev. Aseară un grup de ucraineni a protestat la ambasada Iranului din Kiev, cerând ca iranienii să oprească vânzarea de drone către Rusia, după ce ieri rușii au lovit capitala ucraineană cu drone kamikaze, inclusiv un bloc de locuințe, ucigând cinci persoane, printre care o femeie însărcinată în șase luni.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Putin poate marca o altă „realizare” - a ucis o altă femeie însărcinată. Pentru a garanta protecția cerului nostru și pentru a reduce la zero capacitățile teroriștilor ruși, avem nevoie de sisteme de apărare aeriană mult mai moderne și de o dotare mai mare de rachete pentru astfel de sisteme. Nu este doar în interesul ucrainean. Cu cât Rusia are mai puține oportunități teroriste, cu atât acest război se va încheia mai repede."

Zelenski a anunțat că Ucraina a reușit să elibereze din captivitate rusă 108 femei.

Astăzi, Moscova a confirmat că a atacat infrastructura energetică din Ucraina.

IGOR KONAȘENKOV, purtător de cuvânt al Armatei ruse: "Forțele armate ale Federației Ruse au continuat să lovească cu arme de înaltă precizie cu rază mare de acțiune aeropurtată și pe mare asupra sistemelor militare de control al energiei din Ucraina."

Ieri, Ministerul de Externe din Iran a negat că aprovizionează Rusia cu drone. Și Kremlinul a negat. Statele Unite acuză Iranul de minciună, menționând că Iranul nu doar că ar vinde drone, ci ar și antrena ruși în sensul dat.

KARINE JEAN-PIERRE, secretar de presă al Casei Albe: "Iranul continuă să mintă cu privire la livrarea de drone Rusiei. Iranul nu a fost sincer și a negat că ar oferi Moscovei arme pentru uz în Ucraina în timp ce potrivit noilor rapoarte, Iranul vrea să vândă și mai multe arme distrugătoare în vederea susținerii unei invazii la care zice că se opune."

VEDANT PATEL, purtătorul de cuvânt adjunct principal al Departamentului de Stat: "Rusia își întărește alianța cu Iran. Acest lucru ar trebui văzut ca o amenințare profundă și ceva la care orice țară ar trebui să atragă atenția."

Pe fondul eşecurilor pe câmpul de luptă în estul şi sudul Ucrainei, Rusia şi-a intensificat bombardamentele în războiul împotriva Ucrainei, care durează deja de aproape opt luni.

Opinia ta contează. Comentează!