Cancerul de col uterin poate fi prevenit
Social 2 noiembrie 2023, 20:06 | 870

12 instituții medicale din Republica Moldova au fost dotate cu echipament performat de diagnosticare a cancerului de col uterin. Centrul de referință în colposcopie va fi la Institutul Mamei și Copilului, care va oferi sprijin metodologic. Suma investițiilor pentru crearea Rețelei naționale de colposcopie este de 635 de mii de dolari. Proiectul de dotare și procurare a echipamentul a fost inițiat și implementat de Fondul ONU pentru Populație.

NIGINA ABASZADA, reprezentant UNFPA în Republica Moldova: "Modernizarea acestor centre reprezintă o schimbare în modul în care abordăm acest gen de maladie. Ține nu doar de depistare, dar și de diagnosticarea timpurie. Este un efort de comunitate în care sunt implicați mai mulți actori, inclusiv profesioniști din domeniul sănătății."

Până acum, femeile așteptau două săptămâni sau mai mult, pentru a putea face astfel de investigații, afirmă responsabilii de proiect.

DIANA VĂLUȚĂ, șef unitate, Institutul Mamei și Copilului: "Cel mai important fapt este că femeile pur și simplu nu veneau la această investigație, considerând-o inutilă. Cancerul de col uterin nu doare, cu atât mai mult nu doare starea pre-canceroasă."

Directorul Spitalului raional Cahul ne-a mărturisit că anterior, pacientele erau nevoite să plece la Chișinău, pentru a face o investigare a colului uterin. Acum însă, aceste servicii vor fi accesibile și în regiune.

Rețeaua digitală creată va conecta în timp real zece unități regionale și municipale, conectate cu Institutul Mamei și Copilului și Institutul de Oncologie.

Echipamentul constă din aparate performante pentru cabinetele de colposcopie. Unul dintre ele este colposcopulul digital cu fibra optică de înaltă intensitate. Cabinetele de colposcopie sunt dotate cu unități electrochirurgicale, echipamente medicale adiționale precum sterilizator, fotoliu ginecologic adaptate pentru persoanele cu nevoi speciale, instrumente medicale și mobilier medical.

Opinia ta contează. Comentează!