Uniunea Europeană va decide astăzi primele sancţiuni împotriva Rusiei
Externe 22 februarie 2022, 17:10 | 540

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au condamnat aseară, într-o reuniune de urgenţă, decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa republicilor separatiste din Ucraina. Joe Biden a publicat un decret care interzice orice nouă investiţie, schimb comercial sau finanţare din partea unor persoane americane în legătură cu regiunile separatiste. Marea Britanie și Uniunea Europeană va decide astăzi primele sancţiuni împotriva Rusiei.

JOSEP BORRELL şeful diplomaţiei europene: "Dacă are loc anexarea, vor avea loc și sancțiunile. În cazul recunoașterii, o să propun și miniștrii vor decide. Țineți minte care este procesul de sancțiuni: conform Tratatului, sancțiunile sunt aprobate de Consiliul miniștrilor de externe în unanimitate la propunerea Înaltului Reprezentant. Dar acum există o unitate clară și puternică în privința sancțiunilor."

Desemnarea armatei ruse de către preşedintele Vladimir Putin drept "forţă de menţinere a păcii" pentru a justifica intrarea în teritoriile separatiste din estul Ucrainei este "un nonsens", a declarat la New York, la Consiliul de Securitate al ONU ambasadorul Statelor Unite, Linda Thomas-Greenfield. ”Lumea știe ce sunt cu adevărat aceste forţe de menţinere a păcii", a declarat și secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo.

ROSEMARY DICARLO secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice: "Regretăm acest lucru. Următoarele ore şi zile vor fi critice. Riscul unui conflict major este real şi trebuie evitat cu orice preţ."

Într-o adresare către popor, liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a făcut apel la calm și a declarat că Ucraina nu cedează teritoriile din estul țării.

VLADIMIR ZELENSKI președintele Ucrainei: "Suntem pe pământul nostru. Nu ne este frică de nimeni și de nimic. Nu datorăm nimic nimănui. Nu vom da nimic nimănui. Suntem siguri de asta. Nu suntem în februarie 2014, ci în februarie 2022 - o altă țară, o altă armată. Un singur obiectiv - pacea în Ucraina. Glorie Ucrainei!"

Potrivit lui Zelenski, întreaga responsabilitate pentru consecințele legate de deciziile luate la Kremlin este atribuită Rusiei. Pe de altă parte, Zelenski a declarat că aşteaptă pentru ţara sa un sprijin "clar" şi "eficient" de la aliaţii occidentali în faţa Rusiei. "Este foarte important să vedem acum cine este adevăratul nostru prieten", a adăugat şeful statului ucrainean. Rusia nu închide uşa "diplomaţiei" pentru a rezolva criza din Ucraina, dar va împiedica o "baie de sânge" în teritoriile separatiste din estul ţării, a asigurat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia.

Două decrete ale preşedintelui rus, semnate luni seara, recunosc "republicile populare" Doneţk şi Lugansk şi cer Ministerului Apărării ca "forţele armate ale Rusiei să-şi asume acolo funcţiile de menţinere a păcii". „Ucraina este o creație bolșevică. Lenin a fost autorul și arhitectul Ucrainei”, a subliniat Vladimir Putin.

VLADIMIR PUTIN președintele Rusiei: "În acest context, consider necesar să adoptăm decizia, care nu mai poate fi tărăgănată - recunoașterea imediată a independenței și suveranității republicii populare Donțek și a republicii populare Lugansk."

Rusia a dat asigurări marţi că este în continuare "pregătită" de negocieri cu secretarul de stat Antony Blinken, care urmează să se întâlnească joi la Geneva cu Serghei Lavrov, relatează AFP. În 2014, imediat după ocuparea Crimeii, Rusia a instrumentat un conflict armat în estul Ucrainei între forţele Kievului şi rebelii separatişti susţinuţi de Moscova. Rusia a furnizat nu doar armament, mercenari şi resurse financiare miliţiilor din Doneţk şi Lugansk, dar a şi trimis trupe regulate, deşi a negat constant acest lucru, în pofida dovezilor demonstrate de Kiev, notează Gordon.ua.

Opinia ta contează. Comentează!