UE a adunat dovezi pentru a arăta că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran
Externe 19 octombrie 2022, 20:04 | 379

Uniunea Europeană a adunat dovezi pentru a arăta că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran și pregătește sancțiuni împotriva Teheranului, au anunțat astăzi responsabili din blocul comunitar. Ucraina afirmă că a doborât până acum peste 220 de drone iraniene ”Shahed”, care au au fost lansate asupra orașelor ucrainene.

„Acum că am strâns suficiente probe, lucrăm la un răspuns european clar, rapid și ferm”, a declarat Nabila Massrali, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell, transmite AFP.

O listă de sancțiuni le-a fost remisă statelor membre, iar o decizie este așteptată în cursul săptămânii, au menționat surse diplomatice. Potrivit unor diplomați UE citați de agenția Reuters, Uniunea Europeană va sancționa opt oficiali și entități din Iran.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au discutat luni cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba despre sancționarea Iranului pentru livrarea de drone Rusiei. Borrell a declarat atunci că este nevoie de „dovezi concrete”, după ce Iranul a negat că ar fi implicat în astfel de livrări.

O zi mai târziu, administrația de la Teheran a anunțat că manifestă disponibilitatea de a purta discuții cu Ucraina pentru clarificarea acuzațiilor. "Sunt afirmații bazate pe informații false. Iranul este pregătit de negocieri și discuții cu Ucraina pentru rezolvarea acestor acuzații", a declarat Nasser Kanani, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran.

Pe de altă parte, forțele aeriene ucrainene susțin că au distrus nu mai puțin de 223 de drone iraniene de la începutul lui septembrie. „De la prima doborâre a unei drone kamikaze Shahed 136 de fabricație iraniană pe teritoriul ucrainean, pe 13 septembrie, la Kupiansk, apărarea antiaeriană și alte componente ale forțelor de apărare au distrus peste 220 de drone de acest tip”, se arată într-o postare a forțelor aeriene pe canalul de Telegram.

Opinia ta contează. Comentează!