Rusia, nou atac aerian masiv în Ucraina
Externe 10 februarie 2023, 19:40 | 382

Într-o singură oră, rușii au atacat de 17 ori cu rachete orașul Zaporojie. Sirenele au răsunat în toată Ucraina, de dimineață. Rușii au început un asalt dur în direcția Kreminna, în sud-estul țării. În timp ce autoritățile de la București neagă că rachete ruse au survolat azi spațiul aerian român, președintele Ucrainei spune că acestea au trecut totuși prin România și că atacul este o provocare pentru NATO şi securitatea colectivă. "Aceasta este teroarea, care poate și trebuie oprită", a punctat Zelenski.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Inamicul a lansat cel puțin 70 de rachete într-un alt atac masiv, în această dimineață. Cel puțin 60 de rachete au fost doborâte. Toate țintele erau civili, infrastructura civilă. Din păcate, sunt victime. Condoleanțe! Mai multe rachete rusești au trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova și al României. O altă dovadă că teroarea nu cunoaște și nu va cunoaște niciodată limite. O altă dovadă că protecția Ucrainei este protecția întregii Europe, a fiecărei țări, care pur și simplu vrea să trăiască."

Rușii au început un asalt dur în direcția Kreminna, în sud-estul Ucrainei. "Inamicul atacă în mod constant", susține șeful administrației militare ucrainene din Lugansk, Serghei Gaidai.

SERGHEI GAIDAI, șeful administrației militare ucrainene din Lugansk: "Cele mai multe atacuri din partea ocupanților ruși sunt în direcția Kreminna. Acolo, încontinuu, este utilizată tehnică grea, atacă cu tancuri. Se străduie să pornească din plin ofensiva în acea direcție."

Atacurile survin la scurt timp, după vizita lui Volodimir Zelenski în câteva capitale din Europa, unde a cerut sprijin economic şi militar pentru țara sa, susținând discursuri în Parlamentul britanic și în Parlamentul european. ”Statele Uniunii Europene trebuie să analizeze rapid, ca pasul următor, posibilitatea de a oferi Ucrainei sistemele de rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane”, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. Iar premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a promis că țara va continua să sprijine Ucraina pentru a asigura o victorie decisivă pe câmpul de luptă în acest an.

Ruşii şi-au intensificat ofensiva asupra Ucrainei în ultimele zile, cu puțin timp înainte de împlinirea unui an de când și-a început invazia, pe 24 februarie. În ultimele patru luni, Kremlinul a lovit în mod constant infrastructura civilă, lăsând milioane de oameni din Ucraina fără căldură, curent electric sau apă zile întregi în plină iarnă.

Opinia ta contează. Comentează!