Vladimir Putin a decretat legea marţială în Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie
Externe 19 octombrie 2022, 19:59 | 401

Vladimir Putin a decretat miercuri legea marţială în cele patru provincii ucrainene, pe care le-a anexat luna trecută. Legea marţială implică extinderea puterilor autorităţilor ruse de ocupaţie în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Potrivit lui Putin, în toate aceste teritorii era și mai înainte instituit un regim special. ”Acum a venit timpul de oficializat în cadrul federației”, a declarat Putin. Kievul a catalogat decizia lui Putin drept o ''pseudo-legalizare a jefuirii proprietăţii ucrainenilor''.

VLADIMIR PUTIN, președintele Federației Ruse: "În regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, înainte de alipirea acestora la Federația Rusă, era instituită stare de război. Acum trebuie să oficializăm acest regim în cadrul federației și am semnat decretul, prin care se instituie legea marțială în aceste patru regiuni ale Federației Ruse."

Putin i-a ordonat Guvernului Mişustin să colaboreze cu regiunile ruse în vederea sporirii efortului militar pe frontul din Ucraina. Putin a justificat impunerea legii marţiale în cele patru teritorii prin faptul că responsabilii de la Kiev refuză în continuare să negocieze cu Rusia.

Kievul a reacționat imediat. Consilierul şefului cancelariei prezidenţiale Mihailo Podoliak a catalogat decizia lui Putin drept o ''pseudo-legalizare a jefuirii proprietăţii ucrainenilor''. ”Aceasta nu aduce nicio schimbare pentru Ucraina: noi vom continua eliberarea şi scoaterea de sub ocupaţie a teritoriilor noastre”, a asigurat oficialul ucrainean, într-o reacţie pe Twitter.

Deciziile lui Putin survin în timp ce oficialii proruşi instalaţi în regiunea Herson din sudul Ucrainei au anunţat că au început evacuarea civililor de acolo, pentru ca trupele ruse să-şi poată consolida poziţiile defensive în aşteptarea unei mari ofensive a armatei ucrainene, care conform aceloraşi oficiali a mobilizat pe frontul din Herson zeci de mii de soldaţi în acest scop.

Armata ucraineană încearcă în special să taie liniile de comunicaţie ale soldaţilor ruşi aflaţi pe malul vestic al râului Nipru, să împingă trupele ruse peste acest râu şi să elibereze capitala omonimă a regiunii.

Opinia ta contează. Comentează!