Proiectul bugetului pentru 2024, elaborat de Ministerul Finanțelor, este unul fundamentat și se bazează pe o evaluare atentă
Economic 1 decembrie 2023, 20:03 | 664

Proiectul bugetului pentru 2024, elaborat de Ministerul Finanțelor, este unul fundamentat și se bazează pe o evaluare atentă a contextului economic și social al Republicii Moldova. Este opinia expertului Comunității WatchDog în finanțe publice, Marian Gospodarenco. Potrivit lui, prognoza macroeconomică pentru anul viitor prevede o creștere a Produsului Intern Brut cu 3,5%, ceea ce reflectă o evoluție relativ bună a sectoarelor economiei naționale. În același timp, autoritățile au mult de lucru în mai multe domenii.

MARIAN GOSPODARENCO, expert WatchDog: "Pentru a crește veniturile bugetare, Serviciul Vamal trebuie să lupte mai asiduu cu contrabanda. Vorbim aici chiar de contrabanda cu țigări. De cealaltă parte, avem Serviciul Fiscal, care trebuie să lupte cu salariile în plic, economia tenebră. Avem în jur de două miliarde în acest subsol al economiei și care ar putea veni în bugetul public național."

Expertul a atras atenția că în anul 2024 vom avea un deficit bugetar de 15,7 miliarde de lei, ceea ce va reprezenta de 4,6% din PIB.

MARIAN GOSPODARENCO, expert WatchDog: "Cu siguranță este un buget auster, luând în considerare toate problemele care au fost la noi în economie în anul 2023: criza energetică, seceta și nu în ultimul rând războiul din Ucraina. Bugetul este aproximativ același ca și în anul 2023. Avem mici creșteri la venituri și mai mici la cheltuieli."

Expertul a vorbit și despre suma de 1,6 miliarde de lei, care este alocată sectorului agricol și care, potrivit lui, nu face față problemelor existente.

MARIAN GOSPODARENCO, expert WatchDog: "Am văzut proiectul și avem din nou suma de 1,6 miliarde de lei, exact ca și anul trecut. În luna mai, urmează să fie modificări a bugetului și cred că atunci va fi vreo majorare. Asta, doar dacă vor fi majorările la componenta veniturilor bugetului pentru 2024. Se poate de modificat bugetul, iar această sumă să fie majorată la 2 miliarde, ca să față necesităților agricultorilor."

În ansamblu, proiectul bugetului pentru 2024 constituie un echilibrului între nevoile imediate și direcțiile strategice de investiții pe termen lung, a conchis expertul.

Opinia ta contează. Comentează!