Submersibilul încă nu a fost găsit
Externe 21 iunie 2023, 20:22 | 424

Submersibilul dispărut în oceanul Atlantic, în largul Canadei, în timp ce ducea turiști într-o călătorie pentru a explora epava Titanicului din 1912, la aproape patru kilometri sub apă, încă nu a fost găsit. O echipă din Franța s-a alăturat specialiștilor americani, canadieni și celor de la Ocean Gate, compania care a organizat expediția, în eforturile de căutare. Potrivit autorităților, oxigenul din submersibil se va epuiza joi dimineața, adică mâine. Foști pasageri ai Titan descriu cum este să fii acolo, iar unii experți afirmă că este practic imposibil să găsești submersibilul.

Autoritățile americane și canadiene afirmă că și-au extins căutările în ape mai adânci, antrenând mai multe echipe de salvare, pe măsură ce se află într-o cursă contra cronometru. Salvatorii americani au declarat că la un moment dat au fost detectate zgomote subacvatice, însă căutările nu au dat vreun rezultat. La bordul submersibilului, numit Titan, se află cinci persoane, iar rezervele de oxigen ajung pentru 96 de ore.

Oceanograful american de cercetare de la Universitatea din San Diego, Jules Jaffe, omul care a făcut parte din echipa care a găsit epava Titanicului în 1985, se arată sceptic cu privire la posibilitatea de a găsi vasul, scrie AFP.

JULES JAFFE, cercetător oceanograf Universitatea din San Diego: "Cred că șansele de a-i găsi într-o epavă stricată în următoarele 36 de ore sunt practic imposibile. Suntem extrem de îngrijorați pentru că, întâi de toate, nici măcar nu am aflat unde se află submersibilul."

Vasul submersibil operat de Ocean Gate Expeditions a dispărut duminică de pe coasta din sud-estul Canadei la aproape două ore după ce a început scufundarea pentru a explora rămășițele legendarei nave Titanic. Despre cine este la bord, a scris detaliat Reuters. Printre aceștia se numără miliardarul britanic și președintele companiei de aviație Action Aviation Hamish Harding, care posta recent că este mândru că se îndreaptă spre Titanic. O prietenă a sa așteaptă vești bune.

În submersibil se află și Stockton Rush, însuși fondatorul companiei de operare a navei, cu sediul în Statele Unite, OceanGate.

Printre dispăruți sunt Shahzada Dawood și fiul său, Suleman. Shahzada este vicepreședintele unuia dintre cele mai mari conglomerate din Pakistan, Engro Corporation, cu investiții în îngrășăminte, producția de vehicule, energie și tehnologii digitale.

Și al cincilea membru al echipajului, pilotul submersibilului, este Paul-Henri Nargeolet, un explorator francez de 77 de ani, director de cercetare subacvatică la o companie care deține drepturile asupra epavei Titanic. După ce s-a retras din Marina franceză, a condus prima expediție de recuperare pe Titanic, în 1987, și este o autoritate principală pe locul epavei.

Foștii pasageri ai submersibilului Titan, care au călătorit spre epava Titanicului în trecut, descriu cum era înăuntru, notează Reuters.

DAVID POGUE, fost pasager al submersibilului: "Înainte de a merge în excursie, nu am văzut niciodată submersibilul, nu am știut nimic despre el. Este foarte puțină informație pe site-ul web. La acel punct, nu știam că tu conduci chestia aia cu un controlor de joc Xbox. Stockton Rush, designerul și șeful submersibilului îți explică că acea capsulă, unde se află oamenii, el spune că este închisă bine. Cuvintele lui exacte au fost că orice altceva poate eșua, luminile se pot stinge, elicele se pot opri, dar voi oricum veți fi în viață."

MIKE REISS, fost pasager al submersibilului: "Tu conduci nava cu un joystick dintr-un sistem de jocuri, știi, ca în jocurile de acasă. Și asta nu este un lucru rău. Este un lucru măreț la cât de simplu se poate de navigat. Când noi am început să coborâm, au existat probleme de comunicare. La toate scufundările, pe care le-am realizat cu Ocean Gate, existau probleme de comunicare cu suprafața."

DAVID POGUE, fost pasager al submersibilului: "Ești înșurubat din exterior. Sunt 18 șuruburi într-un cerc în jurul trapei și, apropo, ei fixează doar 17 dintre ele. Al 18-lea este foarte sus și ei zic că nu este nicio diferență matematică. Deci, cel mai de coșmar scenariu este că ei sunt în viață, la suprafață, clătinându-se, rămânând fără aer și fără a putea ieși de acolo. Estre tragic și simt profund pentru familii și pentru copiii acestor bărbați, dar trebuie să spun că vine cu viața unei persoane, care își asumă riscuri."

Compania Ocean Gate Expeditions oferă misiuni de scufundări adânci din cel puțin anul 2017 și a ajuns cu succes, pentru prima dată, la epava Titanicului în 2021 și apoi, încă o dată, în 2022.

În 1912, în călătoria sa inaugurală din Anglia spre New York, nava Titanic a lovit un iceberg și, în consecință, s-a scufundat. Peste 1500 de persoane au murit atunci. Epava, descoperită în 1985, s-a separat în două piese principale la o distanță de peste 400 de mile de Newfoundland și de atunci a tot fascinat generații. Excursiile subacvatice pentru a vedea epava Titanicului costă 250 de mii de dolari de persoană.

Opinia ta contează. Comentează!