Elevii de la o școală din orașul Telenești ar fi fost constrânși să aducă bani pentru achitarea facturii la lumină
Social 7 decembrie 2023, 15:53 | 3257

Elevii de la o școală din orașul Telenești ar fi fost constrânși să aducă bani pentru... achitarea facturii la lumină. Părintele unuia dintre elevii, care învață acolo, s-a plâns redacției noastre că profesorii i-au spus copilului său, dar și altor colegi, să achite câte 300 de lei pentru consumul de curent al gimnaziului. Solicitarea de a aduce bani la școală a fost menționată și în agendele mai multor elevi. Directorul gimnaziului spune însă că profesorii i-ar fi „rugat” pe părinți să contribuie „benevol”, cu o sumă mică de bani, pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișul instituției de învățământ. În urma acestui caz, s-au autosesizat Ministerul Educației și Direcția Generală Educație din Telenești.

Tatăl unui elev de clasa a patra din gimnaziul cu pricina ne-a scris că, săptămâna trecută, părinții s-au pomenit că trebuie să achite câte 300 de lei pentru lumină. Or, în agendele elevilor au apărut mențiuni ”bani pentru lumină”. Am încercat să discutăm cu părintele indignat de la care am primit mesajul și fotografia cu inscripția din agendă, dar acesta a refuzat să ne ofere detalii și ne-a spus că se află peste hotare. Directoarea gimnaziului „Mihai Eminescu” din Telenești ne-a explicat că le-a cerut profesorilor și părinților să se implice benevol pentru realizarea unui proiect de instalare a panourilor fotovoltaice, inițiativă la care participă și spitalul, liceul, grădinița și muzeul din oraș.

NELEA CHICU, director al gimnaziului „Mihai Eminescu”, orașul Telenești: "Noi am apelat la cadrele didactice, ca cadrele didactice să contribuie la implementarea acestui proiect, fiindcă se cere și implicarea oamenilor din localitate. Acest proiect este pe ultima sută de metri. El deja este pre finalizare. Însuși antreprenorul ne-a solicitat o informație cât de implicate au fost cadrele didactice."

Nelea Chicu mai spune că celelalte instituții implicate în proiect au reușit deja să colecteze suma necesară de bani. „Nu este vorba despre o sumă fixă solicitată”, a mai menționat directoarea gimnziului.

NELEA CHICU, director al gimnaziului „Mihai Eminescu”, orașul Telenești: "Am rugat cadrele didactice să sensibilizeze elevii, să le explice importanța acestui proiect. Am zis așa: „Părinții, dacă pot, să contribuie și ei cu cinci, maxim zece lei la acest proiect”. Aceasta a fost discuția, dar nu a fost nicio impunere, nu a fost nicio obligație."

După ce în agendele elevilor au apărut notițe privind „banii pentru lumină”, administrația școlii a convocat o ședință cu profesorii. Pedagogii s-au arătat nedumeriți și spun că nu le-au solicitat părinților bani pentru achitarea facturii la lumină.

CRISTINA PERJU, învățătoare, gimnaziului „Mihai Eminescu”, orașul Telenești: "Majoritatea cadrelor didactice, chiar toate cadrele didactice, nu sunt de acord și suntem foarte dezamăgiți, pentru că sunt niște falsuri. Părinții elevilor clasei mele tot sunt foarte surprinși de această veste apărută."

În urma acestui caz, s-au autosesizat Ministerul Educației și Direcția Generală Educație Telenești, care a trimis o comisie la gimnaziul din Telenești. Reprezentanții Direcției au verificat agendele tuturor elevilor din clasele a patra. Potrivit Mariei Vleju, specialist superior în cadrul Direcției Educație, chiar elevii și-au făcut mențiuni în agende privind necesitatea de a aduce bani.

MARIA VLEJU, specialist superior, Direcția Generală Educație Telenești: "Au fost verificate agendele în toate acele patru clase au fost vreo șapte sau opt agende în care copii au făcut aceste notițe, pentru ei. Atunci când învățătorii i-au anunțat, le-au vorbit despre proiect. E și normal să știe și elevii că se realizează așa un proiect pentru condiții mai bune pentru ei. Cineva dintre elevi cu mânuța lui a scris acolo „bani pentru lumină”. Adică, să nu uite să aducă aminte părinților că sunt invitați ca să contribuie la îmbunătățirea eficienței energetice."

Potrivit directoarei gimnaziului „Mihai Eminescu”, din bugetul instituției de învățământ au fost alocate 110 mii de lei pentru realizarea proiectului de instalarea a panourilor fotovoltaice. Bugetul total al proiectului pentru toate cele cinci instituții publice din Telenești este estimat la aproximativ 3,4 milioane de lei. Pentru implementarea inițiativei a fost solicitată contribuția băștinașilor din oraș, în mărime de cel puțin 120 de mii de lei.

Opinia ta contează. Comentează!